Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cum poti deveni fermier eco

Agricultura ecologica impune respectarea unor standarde stricte de productie, insa, in pofida constrângerilor, piata acestor produse câstiga tot mai multi adepti. Dupa ce a devenit un trend puternic in UE, piata produselor bio incepe sa se dezvolte si in România.
Consumatorii se orienteaza catre alimentele sanatoase, chiar daca au un pret mai piperat, iar certificarea ecologica este un instrument de marketing eficient ce garanteaza calitatea. Pentru agricultorii ecologici care se gândesc sa-si certifice afacerea, „Green Report” pune la dispozitie informatii despre principalele etape ale procesului de certificare.
Text de RALUCA PETRESCU

Pentru obtinerea si comercializarea produselor ecologice care poarta etichetele si siglele specifice, producatorii trebuie sa parcurga un proces strict. Acesta incepe cu mult inainte de cultivarea propriu-zisa a cerealelor, legumelor sau fructelor ecologice.
Astfel, inainte de a obtine produse agricole ce pot fi comercializate cu mentiunea ,,produs ecologic” exploatatia trebuie sa parcurga o perioada de conversie, de minimum doi ani.

Fara OMG-uri si pesticide
In etapa de productie, la o ferma ecologica se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora), a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, a hormonilor si antibioticelor.
In etapa de procesare a alimentelor se restrictioneaza folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza folosite la prepararea alimentelor ecologice.
Pe durata intregului lant de obtinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie sa respecte permanent regulile stabilite in legislatia comunitara si nationala. Ei trebuie sa-si supuna activitatea unor vizite de inspectie, realizate de organisme de inspectie si certificare, in scopul controlului conformitatii cu prevederile legislatiei in vigoare privind productia ecologica.
Toate acestea fac ca agricultura ecologica sa aiba o contributie majora la dezvoltarea durabila, la cresterea activitatilor economice cu o importanta valoare adaugata si la sporirea interesului pentru spatiul rural.
Cine realizeaza certificarea?
Un prim pas in procesul de certificare este contactarea unui Organism de Inspectie si Certificare (OIC), aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Acestea sunt in numar de 16, cu sedii in diferite orase ale tarii, iar lista lor, precum si datele de contact sunt disponibile
pe website-ul Ministerului Agriculturii (www.madr.ro).
Potrivit reprezentantilor Asociatiei EcoR Partener, in aceasta etapa, agricultorii incheie un contract prin care se angajeaza sa respecte regulamentul in ceea ce priveste metoda de productie ecologica, procesarea, comercializarea, depozitarea si etichetarea produselor agroalimentare ecologice.
Al doilea pas este inregistrarea operatorului la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) de judet.

Acte necesare la inregistrare
Pentru inscrierea la OIC, agricultorul trebuie sa prezinte:
Contractul de inspectie incheiat
Copie dupa C.U.I. (in cazul persoanelor juridice) sau o copie dupa actul de identitate B.I/C.I (in cazul persoanelor fizice)
Detalii despre structura fermei
Pentru inscrierea la DADR, agricultorul va avea nevoie de urmatoarele documente:
Contractul semnat cu OIC
Fisa de inregistrare in agricultura ecologica (disponibila pe site-ul MADR)
Costurile pe care le implica certificarea unei afaceri ecologice variaza in functie de tipul activitatii (productie vegetala sau animaliera) si de dimensiunea exploatatiei.

Cât dureaza procedura?
Durata certificarii variaza in functie de domeniul de activitate, de durata de conversie, ce poate fi recunoscuta retroactiv sau prelungita in cazul contaminarii cu produse neautorizate. In general, procedura dureaza 2-3 ani in cazul productiei vegetale, intre 6 saptamâni si 12 luni pentru productia animaliera (in functie de animale) si aproximativ un an pentru productia apicola. Fermierul trebuie sa cunoasca istoricul câmpului, daca s-au folosit produse chimice in anii anteriori, iar in caz de suspiciune se apeleaza la recoltarea de probe de sol in vederea unei analize la un laborator specializat. Aceste costuri sunt suportate de catre fermier.

Sigla „ae” atestă calitatea
In România, controlul si certificarea produselor ecologice sunt asigurate in prezent de organisme de inspectie si certificare private, aprobate de MADR.
In urma controalelor efectuate de organismele de inspectie si certificare, operatorii care au respectat regulile de productie vor primi certificatul de produs ecologic si isi vor putea eticheta produsele cu mentiunea ,,ecologic”.
Eticheta ecologica atesta calitatea produselor, are caracter selectiv, creste competitivitatea si este un instrument de marketing modern.
Pe eticheta aplicata unui produs ecologic sunt obligatorii urmatoarele mentiuni: referire la productia ecologica, siglele, numele si codul organismului de inspectie si certificare care a efectuat inspectia si a eliberat certificatul de produs ecologic.
Sigla „ae”, proprietate a MADR, garanteaza ca produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologica si este certificat de un organism de inspectie si certificare aprobat.
Dreptul de utilizare a siglei „ae” pe produsele, etichetele si ambalajele produselor ecologice il au producatorii, procesatorii si importatorii inregistrati la MADR.
Consumatorii care cumpara produse care poarta sigla nationala si logoul comunitar pot avea increderea ca cel putin 95% din ingredientele produsului au fost obtinute in conformitate cu metoda de productie ecologica si produsul respecta regulile de productie ecologica. In plus, produsul poarta numele producatorului, procesatorului sau vânzatorului si numele sau codul organismului de inspectie si certificare.
Una dintre conditiile esentiale pentru dezvoltarea agriculturii ecologice o reprezinta promovarea conceptului de agricultura ecologica in vederea constientizarii consumatorilor de avantajele consumului de astfel de produse, astfel incât acestia sa ofere un pret mai mare pentru produse curate a caror calitate este garantata de un sistem de inspectie si certificare.

Logo suplimentar: frunza europeana
Sigla UE de agricultura ecologica ofera consumatorilor incredere in ce priveste originea si calitatea alimentelor si bauturilor, iar prezenta acestei sigle pe orice produs este o asigurare ca a fost respectat Regulamentul UE privind agricultura ecologica.
Din iulie 2010, logoul ecologic al Uniunii Europene este obligatoriu pentru toate produsele alimentare ecologice preambalate din cadrul Uniunii Europene. Logoul se poate utiliza si in mod voluntar pentru produsele ecologice care nu sunt preambalate, fabricate pe teritoriul UE.
Logoul comunitar ofera recunoasterea produselor certificate ecologic in intreaga Uniune.
 

spot_img

Ultimele știri