Credit imobiliar dedicat achiziției de locuințe verzi. Câte astfel de locuințe sunt în România

Vista Bank a lansat, în parteneriat cu Romania Green Building Council (RoGBC), creditul imobiliar Vista Green Home, un produs în sprijinul clienților care aleg să cumpere sau construiască locuințe verzi, prietenoase cu mediul înconjurător.

Noul produs oferă finanțare cu costuri preferențiale (dobândă și comisioane) pentru clienții persoane fizice care achiziționează, modernizează, extind sau construiesc locuințe rezidențiale certificate sau pre-certificate ca Locuințe Verzi (Green Homes) de către RoGBC. În plus, clienții pot beneficia cumulat de discountul de dobândă pentru virarea veniturilor lunare la Vista Bank, accesând astfel cea mai avantajoasă ofertă de credit imobiliar din portofoliul băncii, potrivit unui comunicat de presă.

Ecaterina Ciuraru, Director Marketing și Dezvoltare Produse, Vista Bank, a declarat: „O locuință verde reprezintă o investiție ideală într-un viitor mai bun, deoarece asigură un trai mai sănătos și mai confortabil, un impact scăzut asupra mediului și, nu în ultimul rând, aduce proprietarilor economii pe termen lung prin costurile reduse la utilități și reparații. Prin creditul Vista Green Home oferim viitorilor proprietari o alternativă mai avantajoasă de finanțare față de creditele standard. Suntem dedicați sprijinirii soluțiilor de locuire sustenabilă, în armonie cu mediul, și avem încredere că, dacă fiecare contribuim prin decizii responsabile, locuințele verzi vor deveni alegerea preferată în domeniul imobiliar.

Andrei Botiș, președinte Romania Green Building Council: „Suntem mândri să anunțăm parteneriatul RoGBC cu Vista Bank pentru a promova locuințe de mai bună calitate, mai confortabile, mai sănătoase și prietenoase cu mediul înconjurător, pentru familiile din România, prin lansarea creditului imobiliar Vista Green Home. Provocarea climatică necesită deopotrivă angajamentul companiilor și al cetățenilor. Această inițiativă reprezintă încă un pas în direcția corectă.

Locuinţele Verzi certificate de RoGBC îndeplinesc o serie de criterii de sustenabilitate care asigură atât un impact minim asupra mediului, cât și o calitate superioară a vieții pentru proprietari. Astfel, proiectele verzi presupun o performanță energetică ridicată, un consum de apă diminuat, mai multă lumină naturală, aer curat în interior, confort acustic, materiale durabile (reparații mai rare), design multifuncțional, amenajare peisagistică, utilizarea de materiale non-toxice, emisii reduse de carbon, sistem de sortare și colectare a deșeurilor, acces rapid la mijloacele de transport în comun sau facilitarea transportului pietonal, cu bicicleta sau mașina electrică. Din punctul de vedere al costurilor, investiţiile inițiale în calitate și performanţă energetică sunt compensate în timp prin economiile realizate din facturile lunare mult mai mici la energie și reparaţii.

Câte locuințe verzi sunt în România

Potrivit informațiilor obținute de Green Report de la ROGB, în România erau luna trecută 2.214 de locuințe certificate. De asemenea, 10.087 de locuințe se aflau în curs de certificare. Dinamica de creștere a acestora este cu 20-30% de la an la an.

GREEN HOMES este cel mai robust sistem internațional de certificare, conceput special pentru îmbunătățirea sectorului rezidențial. Valoarea locuințelor certificate până acum se ridică la peste 1,7 miliarde euro. Programul GREEN HOMES, inițiat de Romania Green Building Council a fost recunoscut de către Comisia Europeană ca exemplu de bună practică și RoGBC a primit un grant în cadrul programului de cercetare și inovare al UE Horizon2020, pentru replicarea programului în alte 11 țări, de la Irlanda până la Georgia.

Citește și: Concluzii ale conferinței Green Report: Aplicarea standardului nZEB aduce o schimbare de paradigmă în construcții 

Ing. dr. Petran: Standardul nZEB implică costuri mai mari, dar recuperabile în timp. Avem nevoie de o optimizare a investiției pe termen lung (Interviu)  

Dr. Beu: Este nevoie de sprijin din partea statului pentru construirea de clădiri fără consum de energie – nZEB  

ISC nu a aplicat sancțiuni legate de performanța energetică a clădirilor în primul trimestru al anului  

1,4 miliarde de lei pentru creșterea eficienței energetice în clădirile publice 

Proiect pilot PATRES: Prima grădiniță din Brașov care devine prosumator

Registrul Național al Clădirilor va deveni functional la sfârșitul lui 2024. Până atunci, eficiența energetică a clădirilor din România rămâne o necunoscută la nivel central 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri