Proiect pilot PATRES: Prima grădiniță din Brașov care devine prosumator

Grădinița nr. 34 din Brașov va deveni prosumator, după ce Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES s-a implicat într-un proiect pilot prin care a vrut să demonstreze autorităților ce se poate face în acest domeniu.

Vicepreședintele PATRES, Martin Moise, a făcut anunțul, joi, în cadrul Conferinței Forumul Orașelor Verzi (FOV), care are loc la Brașov. Moise a spus că proiectul este aproape finalizat și va fi gata în două-trei săptămâni.

„Dacă oamenii vor deveni prosumatori, de ce să nu o facă și municipalitățile? De ce să nu e imaginăm că o instituție poate deveni un actor pe piața de energie? Scopul principal este de a demonstra aparatului administrativ că o grădiniță sau o școală poate deveni prosumator; cum se face designul pentru acest lucru și cum se poate face ca această instituție să fie fezabilă economic și să aibă un termen de recuperare mai scurt de zece ani. Observăm cum de multe ori administrația publică face acele investiții unde obține o finanțare nerambursabilă. Prea puține se fac din bugetul local, dacă vorbim de astfel de investiții”, a spus vicepreședintele PATRES.

Moise a subliniat că, în ultimul an, în România au devenit prosumatori aprox. 15.000 de cetățeni. Acest lucru a fost posibil prin implicarea organizației, ținând cont că în țara noastră nu exista legislație pentru aceste demersuri. „ Dacă voiai să devii prosumator în România anului 2018, nu aveai cum, trebuia să fii PFA, să obții autorizație de construire. O făceau doar cei câțiva entuziaști. Astăzi este posibil”, a spus el.

Expertul a mai reamintit că a existat un parcurs optimist până în anul 2013 pentru energia regenerabilă, pentru că, până atunci s-au instalat 5.000 de MW, făcându-se investiții de 8 mld. de euro. Totuși, din 2013 lucrurile au derapat pentru că au urmat o serie de schimbări legislative care au distrus „acel optimism cu care s-a început”. „După 2013, energia regenerabilă a devenit copilul nedorit al sistemului, chiar dacă țintele de regenerare în UE cresc din ce în ce mai mult. Aceste ținte vor fi foarte greu de pus în practică”, a subliniat Moise.

„Noi ne dorim este Brașovul chiar să devină capitala verde a României, primul oraș care își pune în target termenul de calitate climatică. Acest lucru va însemna ca fiecare școală, fiecare grădiniță, fiecare sediu de poliție sau de primărie sau de finanțe publice să adopte standardul NZEB și să devină prosumator”, a mai spus expertul, în cadrul conferinței de la Brașov.

spot_img

Ultimele știri