Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, va propune in sedinta de guvern de vineri suspendarea taxei auto care a intrat in vigoare in decembrie si va propune o noua varianta de taxa, pe principiul „poluatorul plateste“.
Daca Executivul va aproba propunerea lui Nicolae Nemirschi, pana la stabilirea unei noi taxe auto, cei care isi vor inmatricula masina noua sau veche vor plati taxa auto care era valabila in luna iulie. „Voi propune ca ordonanta care prevede triplarea taxei auto si suspendarea taxei pentru masinile noi sa fie suspendata, pana la stabilirea unei noi variante de taxa auto sau taxa de poluare. Pana la stabilirea unei noi variante, cei care isi vor inmatricula masina vor plati cuantumurile taxei valabile in luna iulie“, a declarat Nicolae Nemirschi.
Potrivit acestuia, vineri, comisia interministeriala va prezenta in Guvern variantele privind noua taxa auto.
„Voi merge in sedinta cu un memorandum care va contine variantele propuse de reprezentanti ai Ministerului Mediului, Finantelor, Economiei, Transportului si Departamentului Afacerilor Europene. Voi sustine si un punct de vedere personal, legat de faptul ca sunt un adept declarat al ideii ca Romania sa nu devina cimitir de masini si ca poluatorul trebuie sa plateasca“, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi .
El a precizat ca decizia care va fi luata trebuie sa ii impace atat pe responsabilii de la Bruxelles, cat si pe producatorii si importatorii de masini noi si pe importatorii de masini second-hand. „Trebuie sa tinem cont de ce spune Comisia Europeana, care ne-a avertizat atat oficial, cat si prin intermediul mai multor canale neoficiale ca ar putea fi reluata procedura de infringement, inceputa in vara (incalcarea tratatului de aderare la UE – n.r.), privind taxa de poluare auto“, a atras atentia ministrul Mediului.
Ministrul spunea, la sfarsitul anului 2008, ca ia in calcul si aplicarea unei taxe de prima inmatriculare cu o valoare mai mica, in functie de gradul de poluare, care ar urma sa fie inclusa ulterior in impozitul pe autovehicul, platit anual.
Programul panouri solare, afectat de criza
Programul „casa verde“ a fost amanat pe termen nedeterminat, atat pentru ca bugetul fondului de mediu nu a fost aprobat, cat si din cauza ca ministrul Mediului este de parere ca programul a fost „prost conceput“. „Am identificat patru probleme care au determinat amanarea acestui program. Prima tine de o incapacitate la nivelul Administratiei Fondului de Mediu de a indeplini prima sarcina, si anume validarea instalatorilor. A doua se refera la niste nereguli din ghidul solicitantului, legate de neclarificarea principiului primul venit, primul servit. De asemenea, cred ca multi solicitanti vor cere acesti bani pentru case de vacanta si nu mi se pare oportuna cheltuirea atator bani pentru aceste locuinte, pe care oamenii le folosesc de cel mult cateva ori pe an“, a spus Nemirschi.
In plus, ministrul Mediului este nemultumit de faptul ca ghidul nu precizeaza cati dintre producatorii echipamentelor de energie eoliana, de panouri solare sau pompe geotermale trebuie sa provina din Romania sau din Uniunea Europeana, deoarece nu vrea ca „produse din Asia, care au preturi mici si o calitate necorespunzatoare, sa fie cele mai vandute prin acest program“. Ministrul Mediului a adaugat ca va prezenta aceste probleme in sedinta de guvern de vineri.