Copiii, vulnerabili la pesticidele folosite in parcuri si spatiile verzi din scoli

Activistii de mediu britanici cer interzicerea folosirii pesticidelor in parcuri, gradini, locuri de joaca, terenuri de sport sau alte zone in care au acces copiii, scrie “The Ecologist”.

Copiii care se joaca in aceste locuri pot fi expusi la cel putin patru tipuri de pesticide cu potential cancerigen si la alte tipuri cu impact grav asupra sanatatii, arata un raport al Aliantei pentru Sanatate si Mediu (HEAL), in colaborare cu Reteaua de Actiune impotriva Pesticidelor din Marea Britanie (PAN UK).

Potrivit unei Directive a UE, pana in 2012, Marea Britanie trebuie sa creeze un plan de actiune la nivel national pentru a reduce cantitatea de pesticide folosite, recomandand anumite limite in zone specifice, cum ar fi cele publice. Cu toate acestea, activistii sustin ca planul trebuie sa contina reglementari impuse, si nu voluntare.

Doua state au luat deja masuri de interzicere a pesticidelor. Danemarca a redus cantitatea de pesticide folosite in zonele publice cu 80% fata de nivelul din 1990. Cluburile de golf raman insa cei mai mari utilizatori si au negociat tinte de reducere mai mici. De asemenea, trei orase din Belgia – Grobbendonk, Hasselt si Ghent – au interzis folosirea pesticidelor pe aliniamentele stradale, in parcuri si in cimitire, dar inca nu au inclus si terenurile de fotbal pe aceasta lista.

Elvetia a interzis folosirea pesticidelor pe acoperisuri, balcoane, strazi si scuaruri si intentioneaza sa extinda restrictia si catre parcurile publice. In Canada, provincia Ontario a interzis folosirea pesticidelor pe peluze si in parcuri.

HEAL si PAN pun presiune asupra statelor membre UE pentru a urma aceeasi directie si a introduce restrictii in planurile de actiune pe care trebuie sa le trimita Comisiei Europene pana in 2012.

„Pana acum, cea mai mare parte a atentiei au primit-o pesticidele din agricultura, insa nu s-a discutat despre pesticidele din parcuri si spatiile verzi din perimetrul scolilor. Vrem sa implicam in aceasta campanie oamenii care au fost afectati de pesticide si grupurile care militeaza pentru sanatate”, a declarat Anne Stauffer, consultant pe politici de sanatate al HEAL.
 

spot_img

Ultimele știri