Comercializarea pungilor din plastic subțire nefastă pentru mediu, afaceri și bugetul statului

Toți producătorii de pungi biodegradabile și compostabile din România sunt afectați de faptul că în piețele și în majoritatea magazinelor, cu excepția hipermarketurilor, sacoșele și pungile cu mâner din plastic subțire și foarte subțire se comercializează la vedere, deși sunt interzise prin lege. Lipsa controalelor și a sancțiunilor aplicate de către autorități au făcut ca această lege benefică pentru protecția mediului să fie ignorată și, astfel, să fie încălcată în mod constant. 

„Evaziunea  fiscală are proporții neimaginate în acest sector, iar cele mai mari tunuri le dau importatorii. Probabil că prezintă o hârtie în vamă, mărfurile sunt scutite de ecotaxă în baza acestor hârtii, iar de aici încolo toată lumea este fericită, cu excepția producătorilor. Zilnic,  la nivelul țării, se consumă milioane de sacoșe subțiri fabricate din HDPE, pe care în cel mai bun caz apare o ștampilă cu biodegradabil”, a declarat, pentru Green Report, Virgil Fira, General Manager Moviplast.

Potrivit declarațiilor sale, pentru fiecare din aceste milioane de sacoșe, cei ce le pun pe piață se sustrag de la plata exotaxei de 0,15 lei/bucata.

Conform Asociației Bioplastic România, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) este singura instituție împuternicită de Ministerul Mediului să desfășoare controale și să dea amenzi în cazul pungilor cu mâner din plastic subțire și foarte subțire.

În urma răspunsurilor primite la solicitarea pe care Asociația Bioplastic România a înaintat-o ANPC, reise faptul că în perioada ianuarie 2020 – februarie 2021 au fost efectuate doar 48 de controale la nivel național (5 județe), 42 în 2020 și 6 în 2021. Nu au fost aplicate amenzi.

„Deși legea prevede sancțiuni serioase în ceea ce privește încălcarea dispozițiilor, dar și din lipsa unor controale efectuate de autorități, pungile de plastic sunt, în continuare, oferite gratuit de către comercianți. Considerăm că dincolo de impactul pe care îl are asupra anumitor business-uri nerespectarea acestei legi, cel mai important efect negativ este asupra mediului înconjurător și asupra sănătății populației”, a declarat, pentru Green Report, Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Cum poate legea să fie aplicată

Pungi cu mâner din plastic subțire și foarte subțire comercializate într-un angro din București

În opinia lui Virgil Fira, este necesară o asumare a răspunderii și verificarea în teren a ceea ce se vinde.

„Pentru toate sutele de milioane de sacoșe vândute ca biodegradabile, (…) deci pentru care nu a fost plătită ecotaxă, importatorii sau poate și producătorii au eliberat niște certificate  de calitate. Acele sacoșe nemaiexistând nu se poate dovedi că nu au fost biodegradabile, dar dacă într-un control se găsesc sacoșe care nu sunt biodegradabile, pot fi sanctionati pe loc atât cei ce le comercializează, cât și cei ce le-au furnizat. Amenzile sunt usturătoare iar dacă aceste acțiuni se repetă, probabil că și cei ce încalcă legea cu atâta ușurință, vor gândi de două ori înainte de a o face. Cei ce se tem de faptul că nu se rezolvă nimic prin controale, că nu se poate dovedi că sacoșele nu sunt biodegradabile, se înșeală. De ce? Pentru că cei sancționați trebuie să facă această dovadă și, pentru că în Romania nu există laboratoare acreditate să facă aceste analize, trebuie să obții dovada de la laboratoare din afara țării. Analizele au costuri mari și sunt corecte”, a explicat Fira.

Directiva Single-Use Plastics va crea o piață pentru produsele alternative

Foto: John Cameron /Unsplash

Referindu-se la transpunerea în legislației naționale a Directivei Single-Use Plastics, care interzice comercializarea mai multor tipuri de produse din plastic de unică folosință (paie, bețișoare de urechi, tacâmuri, căni, pahare, farfurii, bețe de baloane), Tudor Georgescu, CEO Promateris, consideră că aceasta va directivă va ajuta la dezvoltarea segmentului de ambalaje cu impact de mediu redus.

„Prin interzicerea comercializării unor produse din plastic se creează practic piața pentru alternative și se încurajează inovația și dezvoltarea de soluții cu amprentă de carbon redusă”, a spus CEO Promateris.

De altfel, el a estimat că, până la finalul anului 2021, aproximativ 60% din producția Promateris va fi reprezentată de produse ce au la bază resurse regenerabile și care sunt compostabile, iar restul de 40% este reprezentat de produse care nu sunt de unică folosință.

Tudor Georgescu, CEO Promateris

„Toate echipamentele destinate producției de ambalaje bio-based sunt achiziționate în ultimii ani și sunt echipamente de ultimă generație adaptate realizării de ambalaje ce au la bază amidon de porumb. Investiția totală în fabrica noastră din Buftea se ridică la aproximativ 10 milioane de euro”, a precizat Tudor Georgescu.

Dacă aproximativ 40% din producția totală a Promateris este reprezentată de exporturi, în cazul Moviplast circa 30% din producție merge către export.

„La export crește cererea de ambalaje fabricate din materie primă regenerabilă (granule obtinute din trestie de zahar). Acest tip de material a fost acceptat la început și de către legislația noastră ca materie prima din care se pot fabrica sacoșe care sunt scutite de plata ecotaxei, dar apoi s-a renunțat. Au rămas acceptate numai materiile prime conforme cu EN 13432”, a explicat, pentru Green Report, Virgil Fira, General Manager Moviplast.

spot_img

Ultimele știri