Cluj-Napoca se pregătește să intre în cursa orașelor neutre climatic

Primăria Cluj-Napoca a contractat servicii de consultanță de 20.000 lei de la compania Servelect, specializată în consultanță și soluții de eficiență energetică, pentru a pregăti aplicația Clujului în programul 100cities, un program prin care orașele europene își propun să devină neutre climatic.

Municipalitatea a achizionat în 21 decembrie servicii de consultanță în pregătirea aplicației 100cities de 20.000 lei de la compania Servelect (deținută de Claudiu Boca din Bistrița și Andrei Ceclan din Turda), specializată în consultanță, audit și servicii de eficiență energetică. Inițial, ofertanții au cerut 100.000 lei iar Primăria le-a respins oferta, potrivit actualdecluj.ro.

La dezbaterile pe tema Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă (SIDU) 2021-2030 care au avut loc online în noiembrie 2021, fiind inițiate de Primărie, expertul de la Banca Mondială Marcel Heroiu a arătat că Cluj-Napoca are toate șansele să se califice pentru a deveni oraș neutru din punct de vedere climatic până în 2030.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că analizează posibilitatea depunerii candidaturii de către Cluj-Napoca pentru a face parte din primele 100 orașe europene care își propun mai repede de 2050, până în 2030 să devină orașe neutre din punct de vedere climatic.

Scopul nostru este foarte simplu, dar nu ușor de realizat: întreaga flotă auto din transportul public să fie electrică, până în 2026. În acest moment, avem 50% din transportul public verde și electric. Deja au fost investite 100 de milioane de euro. Cu 41 de autobuze electrice în circulație, Cluj-Napoca are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România”,  spunea Emil Boc.

Edilul anunța pentru transportul public, proiecte de 120 de milioane de euro – achiziția de autobuze autonome (electrice), 40 de autobuze pe hidrogen, plus o stație de producție a hidrogenului, autobuze electrice, troleibuze, extinderea rețelei de troleibuze și modernizarea depoului de tramvaie. Pe partea de mobilitate a amintit de culoarele dedicate transportului public, spații comune și zone pietonale aplicabile tuturor noilor proiecte și de programul de 190 hectare de spații noi verzi în Cluj-Napoca.

În ceea ce privește eficiența energetică și clădirile verzi, Primăria vrea să folosească în principal fondurile europene pentru a reabilita toate blocurile de apartamente din Cluj-Napoca. Cofinanțarea beneficiarilor este de 15%, restul fiind contribuția din fonduri publice (din bugetul local și din fonduri europene). Boc menționa că municipalitatea a reabilitat deja, cu fonduri europene, 52 de blocuri cu 1.866 de apartamente, iar alte 47 de blocuri cu 2.159 de apartamente sunt în lucru. În pregătire se află și alte 100 de blocuri cu peste 4.000 de apartamente. „Obiectivul este ca toate blocurile din oraș să fie reabilitate”, a spus Emil Boc, citat de aceeași sursă, fără a prezenta un termen limită pentru acest obiectiv.

Primul oraș din România care și-a propus să devină netru climatic este Brașovul.

Citește și: Brașov devine primul municipiu din România care se bazează pe energie verde 100%  

Cum vrea Brașovul să atingă noi ținte privind reducerea emisiilor cu 55% până în 2030

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri