Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

PER cere stoparea constructiei centralei nucleare de la Belene

Partidul Ecologist Roman (PER) atrage atentia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Guvernului si Ministerului Afacerilor Externe sa ia masuri diplomatice imediate pentru stoparea constructiei centralei nucleare de la Belene, Bulgaria.

Printre motivele de natura sa ne alarmeze se afla, conform comunicatului PER, tehnologia folosita pentru unele reactoare ale acestei centrale nucleare (VVER 1000/320), care a fost folositasi la doua dintre unitatile centralei nucleare de la Kozlodui, care au fost inchise tocmai din cauza riscului mare de poluare radioactiva a mediului. In fosta Germanie de Est, in orasul Stendal a fost stopata in 1990 construirea unei centrale nucleare tot din cauza riscului pe care il presupune aceasta tehnologie; un alt model de reactor nuclear ce urmeaza a fi folosit la centrala nucleara de la Belene, Bulgaria, (VVER 1000/466) nu a fost autorizat in Uniunea Europeana si nu a fost testat, in lume, pana in prezent.

PER atrage atentia autoritatilor romane si asupra faptului ca Bulgaria nu are capacitate proprie de stocare a deseurilor radioactive. Din acest motiv, deseurile de la Belene, ar trebui transportate pe Dunare pana in Rusia. Acest trafic continuu ar pune in pericol de contaminare radioactiva atat Delta Dunarii, cat si orasele dunarene romanesti.

PER cere Guvernului sa explice cum a dat acordul de construire a centralei nucleare de la Belene, Bulgaria, fara a consulta cetatenii Romaniei in legatura cu aceasta sursa de poluare in imediata lor apropiere, se spune in comunicat.

"Potrivit Conventiei EIA privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier (ESPOO, Finlanda 1991, intrata in vigoare in 10 septembrie 1997 si ratificata de Romania in 2001), Guvernul ar fi trebuit sa ii intrebe in primul rand pe romani daca sunt de acord sa fie poluati cu deseuri radioactive si sa stea toata viata sub amenintarea unei centrale nucleare, care poate oricand sa explodeze", se arata in comunicat.

Cutremurul din 4 martie 1977 a facut, in mai putin de un minut, aproape 1.600 de victime. Orasul Zimnicea a fost distrus, atunci, in proportie de 80 la suta, fara sa existe, la momentul respectiv,o centrala nucleara pe malul bulgaresc al Dunarii, se mai spune in comunicatul PER.

"Am dat aceste date pentru a atrage atentia asupra potentialului pericol pe care il reprezinta amplasarea unei centrale nucleare in localitatea Belene din Bulgaria, o zona cu un ridicat grad de risc seismic, la numai 14 km de Zimnicea si 70 km de Bucuresti. Pozitionarea acestei centrale nucleare va reprezenta un pericol permanent pentru mai bine de trei milioane de cetateni romani aflati in imediata apropiere a centralei. Bineinteles casi restul cetatenilor Romaniei ar avea de suferit de pe urma unei avarii a acestei centrale nucleare. Inclusiv Academia de Stiinte din Bulgaria a elaborat, in anul 1990, un studiu in care se arata ca amplasarea unei centrale nucleare in aceasta zona ar reprezenta un risc enorm", se mai arata in comunicatul PER.

spot_img

Ultimele știri