O importanta descoperire stiintifica ii va ajuta pe cercetatori sa evite un obstacol major la diagnosticarea unor afectiuni precum Alzheimer, si anume lipsa donatorilor de neuroni. Mai precis, echipa de la Centrul Medical al Universitatii Stanford din California a descoperit o cale eficienta de a transforma celule epiteliale in neuroni, prin adaugarea unor mici componente de material genetic, relateaza Newser.com, care citeaza The Independent.
„O problema serioasa in neurobiologie a fost pana acum lipsa unui bun model uman. Neuronii nu sunt ca sangele. Nu sunt ceva la care oamenii renunta usor”, a declarat profesorul Gerald Crabtree, cel care a condus cercetarile. Descoperirea poate ajuta in viitor la tratarea pacientilor cu celule nervoase create din propria piele.
Oamenii de stiinta au mai reusit si in trecut sa transforme celulele din piele in celule stem, dar printr-un proces ineficient si complicat. Insa cu noua procedura cercetatorii cred ca va fi mult mai usoara generarea unor diferite tipuri de celule pentru studierea lor in cazul afectiunilor creierului, si a tratarii acestora.
Foto: Shutterstock
Citeste si:
Barbatii, mai predispusi la decese din cauza cancerului decat femeile
Mancarea poate da dependenta, la fel ca drogurile
Consumul moderat de bauturi carbogazoase afecteaza metabolismul si ingrasa
Studiu: O viata satisfacatoare face bine inimii
Cercetatorii prezic viitorul cu ajutorul activitatii creierului
Britanicii au descoperit un "medicament minune" care poate vindeca majoritatea tipurilor de cancer
Viata la oras afecteaza creierul: Risc dublu de schizofrenie in mediul urban
Material care regenereaza pielea si vindeca ranile adanci, dezvoltat de cercetatori
Doua ore de televizor pe zi cresc riscul de diabet si boli cardiovasculare