Cei mai bătrâni copaci din lume

Există colonii de copaci care trăiesc de zeci de mii de ani, dar există ceva maiestuos la un arbore capabil să reziste de unul singur timp de milenii. Acești arbori străvechi au fost martorii creșterii și decăderii civilizațiilor, au supraviețuit schimbărilor climatice și chiar au perseverat în timpul dezvoltării umanității. Ei sunt o mărturie a viziunii de lungă durată pe care mama natură o are în îngrijirea Pământului.

Printre cei mai bătrâni copaci din lume, se numără:

Great Basin Bristlecone Pine

Acest pin Bristlecone din Marele Bazin este cel mai bătrân copac din lume, cu o vârstă estimată la 5.071 de ani. A fost numit cel mai bătrân copac în 2012, depășindu-l pe deținătorul precedent al recordului cu peste 200 de ani.

Arborele a fost cariocat de Edmund Schulman la sfârșitul anilor 1950, dar acesta nu a avut ocazia să dateze eșantionul înainte de a muri în 1958. Vârsta copacului a fost determinată ulterior de Tom Harlan în 2010, care lucra la mostrele colectate de Schulman înainte de a muri și el. Înainte de a muri, Harlan a raportat că arborele era încă în viață și că avea 5.062 de ani.

Bristlecone Pine Image by Rios from Pixabay

Prometheus

Înainte de dispariția sa în 1964, Prometheus era unul dintre cei mai bătrâni copaci din lume, la vremea respectivă fiind chiar mai bătrân decât Methuselah. Arborele se afla într-o livadă formată din mai mulți arbori bătrâni în Wheeler Park, Nevada. Datorită naturii secrete a pinilor Bristlecone mai bătrâni și fără nume de pe această listă, Prometheus este adesea citat ca fiind cel mai bătrân pin Bristlecone din SUA.

În 1964, geograful Donald R. Currey a primit permisiunea din partea Serviciului Forestier de a preleva o mostră de carote din copac pentru a-i determina vârsta, pe care o bănuia de peste 4.000 de ani.

Din nefericire, extracția lui Currey a mers prost și întregul copac a fost tăiat. Cercetătorii au numărat 4.862 de inele de creștere pe eșantionul de carote, dar estimează că arborele ar fi putut avea cel puțin 4.900 de ani, deoarece probabil că nu a crescut un inel în fiecare an din cauza condițiilor dure din zonă.

O placă de Prometheus este expusă la Centrul de vizitare a Marelui Bazin, unde publicul este invitat să numere inelele copacului.

Methuselah

Până în 2012, Methuselah a fost cel mai bătrân copac cunoscut din lume, iar vârsta sa (4.789 de ani la momentul respectiv) a fost descoperită în 1957 de Tom Harlan și Edmund Schulman. Arborele este numit după cea mai bătrână figură biblică, Matusalem, care a trăit până la 969 de ani.

Acest copac străvechi crește în Methuselah Grove din Munții Albi din comitatul Inyo, California, unde este înconjurat de alți copaci străvechi, iar locația sa exactă nu este cunoscută publicului pentru a păstra copacul în siguranță împotriva vandalismului.

Pe baza vârstei copacului, se estimează că Methuselah a germinat în jurul anului 2832 î.Hr., ceea ce îl face mai vechi decât celebrele piramide egiptene.

Știați că?

În 2003, un cultivator de arbori pe nume Jared Milarch a primit permisiunea de a lua butași de la Methuselah și a reușit să cloneze bătrânul copac.

Llangernyw Yew

Vârsta arborelui Llangernyw Yew este estimată între 4.000 și 5.000 de ani. Datarea teilor este adesea dificilă, deoarece miezul s-a pierdut, iar din zona centrală a copacului cresc mai mulți ramificații mari.

Tisa se află în curtea bisericii St. Digain’s Church din satul Llangernyw, iar biserica are un certificat semnat de David Bellamy, botanist englez, autor, prezentator de emisiuni și militant pentru mediu, care afirmă că arborele are o vechime de 4.000 – 5.000 de ani, pe baza unor înregistrări scrise de mii de ani.

Acest copac străvechi ocupă un loc special în mitologia galeză, deoarece este asociat cu spiritul Angelystor (îngerul care înregistrează), care vine în fiecare Halloween pentru a prezice care dintre enoriași va muri în anul următor.

Știați că? 

În 2002, Consiliul Arborelui a numit Llangernyw Yew unul dintre cei cincizeci de mari arbori britanici pentru a celebra Jubileul de Aur al Reginei Elisabeta a II-a.

Sarv-e Abarkuh

Se crede că Sarv-e Abarkuh (Abarkuh Cypress) este unul dintre cei mai bătrâni copaci din lume, vârsta sa fiind estimată între 4.000 și 5.000 de ani. Este greu de plasat o vârstă exactă a copacului, dar acesta a fost cultivat de mulți ani.

Legenda spune că Sarv-e Abarkuh a fost plantat de Zoroastru, un profet iranian, sau de Iafet, al treilea fiu al personajului biblic Noe.

Sarv-e Abarkuh este un monument natural național și este protejat de Organizația Patrimoniului Cultural din Iran. Dimensiunile mari ale copacului, precum și istoria și vechimea sa legendară au făcut din el una dintre cele mai populare atracții din orașul Abarkuh.

Știați că?

În 2008, Departamentul de Mediu al provinciei Yazd a depus eforturi pentru a se asigura că Sarv-e Abarkuh va fi protejat și a nominalizat copacul pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Gran Abuelo

Gran Abuelo (străbunicul în spaniolă), care se află în Parcul Național Alerce Costero din

Chile, este cel mai bătrân copac viu din America de Sud. Arborele are o înălțime de peste 60 m (196 ft), un diametru de 4 m (13 ft) și un perimetru de 11 m (36 ft).

Vârsta lui Gran Abuelo a fost determinată în 1993, după ce cercetătorii au folosit un inel de creștere pentru a-i verifica vechimea – aceștia au estimat că arborele avea atunci o vechime de aproximativ 3.622 de ani.

Vârsta sa înseamnă că Gran Abuelo a germinat în jurul anului 1.500 î.Hr. Există posibilitatea ca Gran Abuelo să nu fi fost nici măcar cel mai bătrân copac din livadă, deoarece mulți dintre cei mai mari au fost tăiați în trecut.

Senatorul

Senatorul era unul dintre cei mai vechi și mai mari chiparoși chei din lume, cu o vârstă estimată la 3.500 de ani.

Înainte de dispariția sa, The Senator avea o înălțime de 36 m (118 ft) și o circumferință de 10,7 m (35 ft) – copacul avea inițial o înălțime de 50 m (165 ft), dar vârful a fost avariat de un uragan în 1925.

Din nefericire, The Senator a fost distrus de un incendiu în 2012, care a fost provocat de Sarah Barnes și un prieten care fumau în interiorul copacului; ea a lăsat focul aprins, ceea ce a distrus copacul din interior spre exterior.

În 2014, o clonă de 15 metri înălțime a lui The Senator (unul dintre cei 10 copaci clonați din The Senator în anii 1990) a fost plantată în parc și numită „The Phoenix”.

Știați că?

În 2013, un grup de artiști a primit permisiunea din partea comitatului Seminole de a realiza vaze, stilouri, flaute și sculpturi din rămășițele carbonizate ale The Senator pentru a aduce respect copacului căzut.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri