Cea mai mare colonie de papagali din lume este amenintata de extinderea terenurilor agricole si de ignoranta populatiei, informeaza BBC. Existenta celor 180.000 papagali Cyanoliseus patagonus este necunoscuta sau indiferenta celor mai multi dintre argentinieni, in afara de agricultorii implicati, care sunt exasperati ca pasarile le mananca semintele.
Agricultorii argentinieni au inceput sa cultive pe zone mai extinse, inclusiv pe terenuri marginale, cum ar fi cele de coasta, unde se gaseste colonia de papagali. Acestia au inlaturat deja o buna parte din vegetatia de tufe din jurul coloniei de papagali, pentru a pregati terenul pentru plantare. Cativa ani de cultivare intensa ar transforma tot acest teren intr-un desert.
"Vegetatia este inlaturata intr-un ritm de 3.7% pe an, de 4 ori mai rapid decat in Amazon," a declarat biologistul Juan Masello.
Potrivit agricultorilor, papagalii mananca semintele pentru plantare si le distrug recoltele. Unii agricultori ameninta ca vor afuma cuiburile pentru a goni pasarile. Juan Masello afirma insa ca daunele produse de papagali culturilor sunt minime.
Activistii de mediu spun ca prezenta fermierilor nu ar trebui admisa pentru ca invadeaza habitatul natural al papagalilor. Potrivit lui Mauricio Failla, reprezentantul local al Argentine Wildlife Foundation, problema poate fi rezolvata prin educatie. Argentinienii vad papagalii ca pe niste pasari deosebit de zgomotoase si deranjante, pentru ca le lipseste educatia ca sa constientizeze cat de frumoase sunt ele de fapt, si ca trebuie protejate.
Colonia de papagali se intinde pe 12 kilometri de coasta, la 30 de kilometri de orasul Viedma, in nord estulregiunii Patagonia. Desi departe de centrele urbane, vilele de vacanta sunt din ce in ce mai aproape de colonia de papagali. Bicicletele si scuterele din ce in ce mai numeroase pe plaja deranjeaza puii, care nu sunt obisnuiti cu prezenta umana. Turistii iresponsabili distrug fara sa stie cuiburile pasarilor, care sunt sapate adanc in stancile de calcar.
Reprezentanta autoritatilor locale Adriana Guttierez a declarat pentru BBC ca o lege care prevede ca suprafata pe care se intinde colonia sa devina arie protejata va fi adoptata in curand. Activistii de mediu se tem insa ca aceasta va fi amanata din cauza birocratiei si a presiunii agricultorilor.
Cyanoliseus patagonus sunt monogami si traiesc in jur de 20 de ani. In fiecare an se intorc dupa perioada migratoare in exact acelasi cuib, la 3 metri adancime in stancile calcaroase. Pe coasta de 12 de kilometri se gasesc 35.000 de astfel de cuiburi.