Casa Verde Fotovoltaice pentru regiunea N-V și-a terminat bugetul în trei minute

Bugetul de 240,02 milioane de lei alocat regiunii Nord – Vest în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” a fost rezervat integral în primele trei minute, prin înscrierea unui număr de 12.001 de persoane fizice, a anunţat, marţi, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Unii specialiști au criticat însă lipsa unor criterii în stabilirea celor care trebuie să beneficieze de aceste fonduri. 

Astăzi, 6 iunie 2023, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Nord Vest – judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş. Bugetul de 240.020.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele trei minute prin înscrierea unui număr de 12.001 persoane fizice„, precizează AFM, într-un comunicat.

Înscrierile persoanelor fizice în cadrul programului, prin intermediul aplicaţiei informatice, vor continua astfel:

  • 9 – 12 iunie în Regiunea Sud – Est (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea) – buget de 212.400.000 lei;
  • 14 – 16 iunie în Regiunea Sud Muntenia (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) – buget de 280.900.000 lei;
  • 19 – 21 iunie în Regiunea Sud – Vest (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) – buget de 174.300.000 lei;
  • 22 – 26 iunie în Regiunea Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) – buget de 200.480.000 lei.

De asemenea, perioada 27 – 29 iunie este rezervată unităţilor de cult din toate regiunile, iar bugetul alocat este de 17,5 milioane de lei.

Bugetul total alocat programului „Casa Verde Fotovoltaice” se ridică la valoarea de 1,75 miliarde de lei.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, pentru fiecare proiect, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.

Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de beneficiar din surse financiare proprii.

Citește și: AFM dă bani pentru garduri electrice: Finanțări pentru diminuarea conflictelor animal – om 

O problemă despre care nu se vorbește încă: Ce facem cu panourile fotovoltaice, când li se termină ciclul de viață?

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri