Pădurile protejate stochează mai mult carbon

Un studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea din Maryland (UMD), Universitatea Northern Arizona, Universitatea din Arizona, Conservation International și altele a descoperit că pădurile protejate din întreaga lume au un surplus de 9,65 miliarde de tone metrice de carbon stocate în biomasa supraterană, în comparație cu zonele neprotejate similare din punct de vedere ecologic. O constatare care cuantifică cât de importante sunt zonele protejate în eforturile noastre continue de atenuare a climei, scrie ScienceDaily

Acest studiu a folosit datele foarte precise privind înălțimea pădurii, structura și altitudinea suprafeței produse de Global Ecosystem Dynamics Investigation a NASA.

Echipa de cercetători a comparat eficacitatea ariilor protejate în evitarea emisiilor în atmosferă cu capacitatea zonelor neprotejate de a face același lucru și a testat ipoteza că ariile protejate oferă disproporționat mai multe servicii ecosistemice – inclusiv stocarea și sechestrarea carbonului – decât zonele neprotejate.

„Nu am avut niciodată aceste seturi de date satelit 3D până acum, așa că nu am reușit niciodată să cartografiem carbonul din pădure cu precizie la această scară. Analizarea datelor pentru a descoperi amploarea emisiilor evitate în zonele protejate aduce încă o lumină asupra importanței globale a conservării pădurilor ”, a declarat profesorul asistent UMD Laura Duncanson, autorul principal al studiului. „Așteptăm cu nerăbdare să continuăm această activitate pentru a monitoriza succesul viitor al ariilor protejate pentru conservarea carbonului”.

Cel mai mare și cel mai pozitiv impact asupra climei observat de cercetători a venit din biomul protejat, umed, al pădurii din Amazonul brazilian, Brazilia contribuind cu 36% la semnalul global.

O altă constatare cheie a fost că cantitatea de biomasă supraterană – masa uscată de materie lemnoasă din vegetația care se află deasupra solului – obținută din zonele protejate este aproximativ echivalentă cu un an de emisii globale anuale de la combustibilii fosili.

Cercetătorii au folosit în mod special produse de înălțime, acoperire, indice de suprafață a plantelor (PAI) și densitate a biomasei supraterane (AGBD) din primele 18 luni ale datelor misiunii GEDI, care au fost colectate între aprilie 2019 și septembrie 2020.

„Aceste rezultate sunt noi, prin faptul că oferă primele dovezi, așteptate de mult timp, că zonele protejate captează efectiv mult mai mult CO2 din atmosferă decât zonele similare, dar degradate, care le înconjoară”, a spus Scott Goetz, profesorul Regents în cadrul școlii. de informatică, calcul și sisteme cibernetice de la Universitatea Northern Arizona și coautor al studiului. „Au fost posibile doar datorită măsurătorilor spațiale sistematice ale structurii baldachinului și ale biomasei supraterane din misiunea GEDI Lidar”. 

Citește și: Topul celor mai mari păduri din România

spot_img

Ultimele știri