Crăciunul nu înseamnă numai cadouri cu tematică de iarnă pe care să le mai folosești abia la anul, ci și unele utile de care să te bucuri în toate anotimpurile. Orice ai alege, regula de bază trebuie să fie să nu dăuneze mediului sau omului. În rest, trebuie ales cu grijă pentru fiecare în parte.
Kindle și cărți online
Kindle-ul este o investiție minunată pentru că e o modalitate prin care hobby-ul tău nu va presupune și sacrificarea copacilor. Poți să citești cărți chiar consumând puțin curent, căci unele modele de kindle necesită o încărcare o dată la lună.
Jucărie de lemn
Copiilor le iau ochii gadgeturile din ziua de azi, însă ecologia se învață de la vârste fragede. În primul rând prin a imita ce văd în jur (deci dă tu în primul rând un bun exemplu), dar și prin pătrunderea în lumea lor a unor obiecte care să-i fascineze. Cum ar fi jucăriile din lemn care sunt foarte rezistente. Când vezi că începe să se plictisească de această jucărie, ascunde-o și dă-i-o după un timp. Așa va fi mereu fascinat de ea.
Instrumente pentru grădinărit
Dacă prietenii tăi manifestă deja interese pentru grădinărit (chiar și pentru grădina amenajată în balconul de la bloc), încurajează-i aceasta pasiune. Oferă-i cadouri cu unelte de mână pentru grădină: coș, seceră, plantator, sapă mică, lopățică, scafă, foarfece de grădină, minigreblă.
Un coș cu bunătăți făcute de tine
Dacă îți place să gătești, încântă-i pe cei dragi cu delicatesele gătite de tine. Folosește ingredinte de calitate, organice, căci și gustul va fi pe măsură. Așa nici nu va fi nevoie să oferi cantități mari.
Obiecte vestimentare împletite sau croșetate
Din nou, și aici e vorba de îndemânare. În plus, îți trebuie și răbdare și timp. Poți să faci căciuli și fulare pentru a oferi cadouri celor dragi, iar dacă chiar te pricepi te poți extinde la ciorapi și veste.
Ghiveci cu planta aromatică
Partea bună la un astfel de cadou este că planta oferă oxigen, dar și arome minunate mâncărurilor. Poți alege rozmarin, busuioc, tarhon, oregano, cimbru, salvie, mentă și multe altele.
Semințe de bună calitate
Semințele care provin de la producători omologați și certificați sunt o garanție pentru culturi sănătoase. Astfel vă asigurați că obțineți legume 100% sigure pentru consum, care nu dăunează organismului.
Nuci de săpun
Acestea sunt o variantă mai bună pentru detergentul obișnuit, în special dacă persoana căreia vrei să îi faci cadoul are copii. Nucile de săpun sunt fix ceea ce indică și numele, adică fructele unui copac numit Sapindus Mukorossi. Nu au miros, dar spală aproape la fel de bine cu un detergent din comerț.
Sacoșe pentru cumpărături din material textil
Acestea se strâng și se fac cât un pumn sau poate chiar mai mici, așa că pot fi luate cu ușurință în poșetă sau în buzunar, ca să nu mai ajungi să cumperi câte o pungă la fiecare vizită la magazin.
Învelitori pentru cadouri
În loc să cumperi un sul de hârtie de împachetat pe care surprinsul să o facă bucățele, de nerăbdare să vadă ce e înăuntru, mai bine găsești o variantă prin care să taxezi mai puțin mediul din jurul tău.
Învelește totul într-o hârtie simplă, maro, apoi decupează dintr-o carte mai veche numele celui care va primi cadoul.
Pe aceeași hârtie simplă poți lipi bucăți din tuburile de hârtie igienică pictate și decupate pe lat, frunze și flori uscate sau o fundă confecționată dintr-o partitură veche și legată cu ațe colorate.
În plus, poți să folosești pagini de ziar, pe care să le înveselești cu fundițe create de tine, material textil sau eșarfe.
Inspiră-te și din ideile de mai jos: