Brazilia invită companiile să ia parte din planul său „adoptă un parc” pentru a proteja Amazonia

Guvernul din Brazilia a prezentat un plan controversat prin care invită investitori din toată lumea să adopte arii protejate în pădurea tropicală amazoniană pentru a stopa defrișările ilegale, anunță AFP. Potrivit Bloomberg, guvernul din această țară a ajuns la o înțelegere cu filiala locală a retailerului francez Carrefour, care va sponsoriza o parte din pădurea tropicală.

Persoane individuale şi companii pot să sponsorizeze diverse spaţii din parcurile naturale aflate în regiunea amazoniană contra sumei de 50 de reali (10 euro) per hectar per an.

Doritorii vor dispune doar de posibilitatea de „a adopta” un întreg parc naţional. Suprafeţele parcurilor naturale din Amazonia variază între 2.574 de hectare şi 3.865.172 de hectare.

„Programul Adopt a Park va permite fiecăreia dintre aceste companii naționale și străine să aleagă una dintre cele 132 de unități de conservare din Amazon și să înceapă să le sprijine financiar, pentru monitorizare, prevenire și recuperare”, a declarat ministrul mediului Ricardo Salles într-o conferință de presă.

Finanțarea, de exemplu, ar putea plăti pentru securitate pentru a împiedica oamenii să intre în zone. În jur de 15% din Amazonia, sau 63 milioane de hectare, sunt disponibile pentru a fi sponsorizate prin acest program.

Compania franceză Carrefour a fost prima care şi-a declarat intenţia de a adopta rezervaţia naturală Extrativista do Lago do Cunia, situată în Rondonia, un stat federal din nordul Braziliei, şi care are o suprafaţă de 75.000 de hectare.

Grupul Carrefour încearcă să îşi salveze imaginea în această ţară sud-americană, după ce un bărbat de culoare a fost atacat violent şi ucis în unul dintre supermarketurile sale din Rio de Janeiro, în noiembrie 2020.

Greepeace Brazilia a criticat însă noul program, spunând că guvernul brazilian îşi declină către companiile private responsabilitatea ce îi revine în domeniul protejării mediului înconjurător.

Alte cinci companii sunt în discuții cu guvernul pentru sponsorizări similare, potrivit lui Salles, care nu le-a putut dezvălui numele, deoarece negocierile sunt în curs, scrie Bloomberg. El a spus că împreună, cei șase jucători, vor furniza 14 milioane de reali pentru eforturile de protecție din Amazon.

Această sumă ar fi egală cu jumătate din sprijinul financiar pe care guvernul îl angajează în fiecare an pentru protejarea acestor zone.

„Astăzi, guvernul investește doar 28 de milioane de reali pe an pentru a păstra toate zonele de conservare din Amazon,” a spus Salles.

De asemenea, în timpul campaniei sale prezidențiale, președintele Joe Biden a spus că SUA ar trebui să mobilizeze 20 de miliarde de dolari pentru a opri distrugerea pădurii tropicale amazoniene și pentru a impune „consecințe economice semnificative” dacă va continua defrișarea, o sugestie la care s-a supus președintele Braziliei Jair Bolsonaro.

Vicepreşedintele Hamilton Mourao, care este şi preşedintele Consiliului Amazoniei, a declarat la Forumul Economic de la Davos că Brazilia nu va dispune de fonduri pentru protejarea Amazoniei după încheierea pandemiei de coronavirus.

Greenpeace a reamintit că există Amazon Fund, un mecanism de strângere de donaţii pentru controlarea mediului înconjurător şi gestionarea pădurilor din regiune.

Cu toate acestea, sumele astfel obţinute sunt blocate din cauza unor dezacorduri legate de modul în care ele ar trebui utilizate.

Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE), responsabil cu monitorizarea pădurii tropicale, a anunțat că defrişările din regiunile amazoniene împădurite din Brazilia au atins anul trecut cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani.

Pădurea tropicală amazoniană este ameninţată şi în alte ţări, printre care se numără Columbia, unde grupuri armate alungă rangerii din zonele protejate, după cum a atras atenţia anterior organizaţia de mediu World Wide Fund for Nature.

Citește și:

Brazilia a despădurit echivalentul a două terenuri de fotbal pe minut, din Pădurea Amazoniană, în 2020
Peste 300 de oameni au fost uciși în Pădurea Amazoniană în ultimul deceniu în timp ce își protejau terenurile
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri