Biomasa, biogazul și agricultura ecologică ar putea deveni principalele destinații pentru investițiile „verzi”

Nicolae Ursu, avocat senior coordonator bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ

Doar agricultura bio și proiectele de energie regenerabilă pe bază de biomasă și biogaz au perspective de atragere a unor investiții semnificative în viitorul apropiat, fără să putem vorbi, totuși, de un boom al investițiilor, a declarat pentru Green Report avocatul Nicolae Ursu, senior coordonator bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ.

Despre proiectele de biomasă și biogaz se vorbește din ce in ce mai mult, dar piața nu dă semne, deocamdată, că ar exista o orientare clară a investitorilor spre acest sector, ceea ce ne face să credem că nu va exista și o fază a proiectelor de biomasă și biogaz, așa cum a existat, în trecut, o fază a eolienelor, apoi o fază a proiectelor de energie solară, apoi o fază a proiectelor de micro-hidrocentrale. Acest fapt se întâmplă, în principal, din pricina ultimelor modificări ale schemei de certificate verzi, dar și ca urmare a nou-anunțatei scheme de susținere a marilor consumatori”, a explicat Nicolae Ursu.

Acesta a precizat că impulsul necesar pentru dezvoltarea acestui sector va fi dat doar de nevoia de a elimina deșeurile municipale, lemnoase și zootehnice atunci când volumul acestora va constitui o problemă critică.

De asemenea, Nicolae Ursu consideră că, pentru moment, lipsa experienței și a know-how-ului din sectorul de biomasă și biogaz determină și o lacună a produselor de finanțare specifice domeniului și, implicit, un interes redus din partea investitorilor.

Potrivit informațiilor publicate până în prezent pe site-ul POS mediu, pentru perioada 2014 – 2020 consolidarea și extinderea sistemelor de management integrat al deșeurilor, inclusiv recuperarea energiei din deșeurile care nu mai pot fi reciclate va beneficia de o atenție deosebită care ar putea impulsiona interesul pentru proiectele de energie regenerabilă din biomasă și biogaz, precum și pentru proiectele de cogenerare.

„Agricultura bio pare să fie pe un trend ascendent

Agricultura bio pare să fie pe un trend ascendent, producătorii bio locali fiind tot mai prezenți pe rafturile hipermarket-urilor, fără, însă, ca acest trend să poată fi asemănat, deocamdată, cu perioada de înflorire a regenerabilelor. Cu siguranță că noile restricții la cumpărarea de terenuri agricole nu vin deloc în ajutorul niciunei forme de agricultură”, a precizat Nicolae Ursu.

Însă, acest domeniu are un atu important, estimându-se că prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 agricultura bio va putea beneficia de aproximativ 200 milioane de euro sub formă de plăți compensatorii directe (în suma fixă per suprafață cultivată) pentru fermierii care aplică metode specifice agriculturii ecologice.

Indirect, tot prin PNDR agricultura bio, dar și agricultura în general, mai poate beneficia și de 757,9 milioane de euro pentru investiții în exploatații agricole, 429 milioane euro pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole și de alte 2,6 miliarde de euro pentru diferite alte măsuri și subprograme”, a subliniat senior coordonatorul bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ.

spot_img

Ultimele știri