Bioenergia, solutia in lupta cu pretul titeiului si cresterea emisiilor

Pretul titeiului a crescut din 1990 cu 766%, iar nivelurile emisiilor de CO2 au crescut de la 280 parti pe milion (ppm) in 1860 la 370 ppm in 2000 si se preconizeaza ca pana in 2100, nivelul de CO2 va aunge la aproape 700 ppm, a aratat Maurizio Sabatti de la Universitatea Tuscia, Departamentul pentru Paduri si Resurse, in cadrul conferintei organizate de catre Parteneriatul Global pentru Bioenergie (GBEP).

O solutie atat pentru cresterea preturilor la titei, cat si pentru scaderea nivelurilor de CO2 este bioenergia. Promovarea ei se face la scara larga, dar trebuie stiut ca agricultura in acest sens trebuie facuta sustenabil, pe arii care nu sunt folosite in prezent pentru hrana, ci in zone marginale.

Impactele pozitive ale bioenergiei, dar si cele negative si solutiile au fost astazi prezentate de catre expertii invitati de GBEP. Bioenergia este o sursa curate si regenerabila de energie, este accesibila oriunde in lume si duce la cresterea accesului la energie in zonele rurale. Este flexibila, poate fi folosita pentru incalzirea locuintelor, electricitate si transport si este o arma importanta in lupta cu incalzirea globala. De asemenea, reduce degradarea pamantului si diversifica mijloacele de trai in zonele rurale.

Problemele cele mai controversate prezentate de experti sunt securitatea alimentelor, protejarea biodiversitatii, consumul de apa potabila si controlul poluarii apei, aerului si a solului. Astfel, agricultura in scopul producerii de bioenergie trebuie facuta exclusiv pe terenuri care nu au alta folosinta in prezent.

„Este foarte greu sa gasim o solutie viabila in care sa combinam tintele IPPC de reducere a emisiilor cu intre 30 si 50% pana in 2050, cu cresterea cererii de energie care se preconizeaza ca pana in aceeasi perioada va fi cu aproximativ 70% mai mare decat cererea din prezent”, a declarat Maria Michela Morese, secretar GBEP.

spot_img

Ultimele știri