Baraje chinezesti in Cambodgia

Valea Chay Areng din muntii Cardamom din Cambodgia, una dintre putinele zone de jungla virgina ramase din Asia, ar putea fi in cativa ani inundata din cauza proiectelor hidroenergetice ale Chinei care se implementeaza in zona, informeaza Reuters.

Pus in fata unei cresteri rapide a economiei si cererii crescande de energie, prim-ministrul Hun Sen a decis ca raurile care-si au izvoarele in zona neatinsa de om sa devina bateria tarii.

Astfel, in ultimii doi ani el a fost de acord cu construirea a cel putin patru proiecte hidroenergetice chinezesti, ca parte a unei scheme in valoare de 3 miliarde dolari care isi propune cresterea productiei energetice de la 300 MW, nivelul de azi, pana la 1000 MW peste zece ani, destul pentru alimentarea cu electricitate a unui oras.

Comunitatile indigene, care au trait dintotdeauna de pe urma padurilor din Cardamoms, se pare ca vor plati cel mai mare pret. „Traim aici fara baraje de multe generatii. Nu vrem sa ne vedem pamanturile ancestrale furate”, a declarat Sok Nuon, o localnica in varsta de 78 ani.

Cu toate acestea, multi oameni considera ca cei 14 milioane de locuitori ai Cambodgiei au nevoie de mai multa electricitate, mai ales pentru ca economia tarii creste cu aproximativ 10% pe an.

Centralele energetice, in principal pe baza de combustibil, nu acopera in prezent decat 75% din cerere, lucru care se traduce in pene dese de curent si preturi la electricitate aproape duble fata de preturile din tarile vecine, Tailanda si Vietnam.

Cum Hun Sen a cultivat relatiile cu Beijingul in ultimii cinci ani, banii si expertiza chinezilor au devenit solutia logica pentru cresterea economica. „Investitiile chineze in hidroenergie sunt foarte importante pentru dezvoltarea tarii”, a declarat Ministrul de Externe Hor Namhong dupa ce s-a intalnit in ianuarie cu omologul sau chinez Yang Jiechi.

Criticii arata insa ca mare parte a planurilor de dezvoltare nu iau in seama impactul pe termen lung asupra mediului, intr-o tara unde 80% din oameni inca se bizuie pe agricultura pentru supravietuire.

„Proiectele hidro concepute si dezvoltate la intamplare ar putea sa dauneze ireparabil sistemului de rauri din Cambodgia si sa aiba serioase consecinte”, a subliniat Carl Middleton de la Reteaua Internationala a Raurilor din Statele Unite.

Ambasada chineza din Phnom Penh a negat ca Beijingul ar trata iresponsabil construirea barajelor din Cambodgia. "Noi respectam standardele de mediu care sunt aprobate de guvernul cambodgian. Nu vrem decat sa ajutam Cambodgia cat se poate de mult”, a spus un diplomat chinez.

Dar proiectul Chay Areng nu pare nici pe departe a fi un model de transparenta. Contractul a fost semnat la sfarsitul lui 2006 cu China Power Grid, unul dintre cei mai mari operatori din China, pentru construirea unei centrale cu capacitatea de 260 MW la un cost estimativ de 200 milioane dolari si cu termen limita 2015. Satenii din zona au aflat de proiect abia atunci cand inginerii chinezi au inceput sa lucreze la studiile de fezabilitate.

Ecologistii, care au alcatuit propriile studii au aratat ca lacul barajului va acoperi 110 km patrati si ca va stramuta satenii din noua sate.

Mai mult de 200 de specii de animale, inclusiv elefanti, ursi, leoparzi si specia pe cale de disparitie crocodilul siamez, vor fi afectate, a declarat Sam Chanty, seful forumului ONG.

„Nu va dura mult si aceste specii valoroase vor disparea dupa construirea barajului”, a spus Eng Polo, de la Grupul International pentru Conservarea Vietii Salbatice.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri