Lucrările de igienizare şi decolmatare sunt în plină desfăşurare, în ultimele cinci zile fiind scoase din Lacul Fundeni peste 300 de tone de deşeuri, în timp ce, în ultimii doi ani, cantitatea strânsă depăşeşte 30.000 de tone, conform datelor publicate pe pagina de Facebook a Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR).
„Continuăm să scoatem munţi de gunoaie din lacul Fundeni. Chiar dacă temperaturile crescute ne îngreunează activitatea, lucrările de igienizare şi decolmatare sunt în plină desfăşurare”, au scris reprezentanţii ANAR pe reţeaua de socializare.
Rezultatele din ultimii doi ani vorbesc de la sine despre nepăsarea faţă de mediu a unora dintre semenii noştri, spun reprezentanții instituției, arătând că au fost scoase din lac:
- peste 300 de tone de deşeuri în 5 zile;
- 000 de tone de deşeuri/an;
- peste 30.000 de tone scoase în ultimii doi ani.
Lucrările sunt realizate de Apele Române Argeş-Vedea – Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti, Formaţia Colentina Pasărea, în parteneriat cu Primăria Sectorului 2 Bucureşti.
Încă un munte, de scos
În urmă cu o lună, primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, estima că mai sunt de ridicat probabil încă 15.000-20.000 de tone de deşeuri. El şi-a exprimat speranţa că ecologizarea acestora se va finaliza anul acesta.
„Am avut o discuţie chiar de la începutul mandatului, în care Poliţia Locală amenda Apele Române că nu şi-au igienizat lacurile şi Apele Române făceau ping-pong şi amendau Sectorul 2 că cetăţenii au aruncat aceste deşeuri în apă. Şi atunci, în loc să facem ping-pong de amenzi, am semnat un protocol prin care Sectorul 2 îşi asumă să ducă de pe malurile râului şi din interiorul lacurilor care se află pe cursul râului să ia deşeurile depozitate de-a lungul anilor, dar acestea sunt doar deşeurile aruncate de cetăţeni. Pentru alge şi lintiţă şi alte lucruri de genul acesta responsabilitatea a rămas în continuare la Apele Române”, a spus edilul Sectorului 2, spunea Mihaiu, în iunie, într-o declarație pentru Agerpres.
El a punctat că autoritatea locală îi amendează pe cetăţenii care aruncă deşeuri pe malurile lacurilor, însă este aproape imposibil să îi depisteze pe toţi.
Salba de lacuri, în curs de amenajare
În altă ordine de idei, el a estimat că în cursul anului viitor se va finaliza concursul de soluţii cu Ordinul Arhitecţilor pentru amenajarea salbei de lacuri din sector.
Radu Mihaiu a spus ca este posibil ca execuţia să înceapă anul viitor şi a menţionat că vor fi lucrări făcute în mai multe faze.
El a punctat că după terminarea lucrărilor bucureştenii din zonă vor avea o promenadă, spaţiu verde în jurul lacurilor, care va fi de o diversitate foarte mare. „Vor exista zone de promenadă, de citit, de mers cu bicicleta, de mers cu rolele, cu locuri de joacă ş.a.m.d. Va fi un adevărat parc în jurul acestor acestor lacuri”, a adăugat Radu Mihaiu.
Citește și: Bucureștiul și Ilfovul vor avea un centru integrat de colectare a deșeurilor voluminoase