Cum conduce poluarea cu plastic la agravarea fenomenelor de inundații

Chiar dacă poate părea contraintuitiv, poluarea cu plastic conduce la agravarea fenomenelor de inundații din cauza cărora suferă cei mai vulnerabili dintre oamenii de pe planetă. 218 de milioane de oameni sunt expuși riscului de inundații mai frecvente și mai severe din cauza poluării cu plastic. Aproximativ 41 de milioane dintre aceștia sunt sugari, persoane în vârstă sau persoane cu dizabilități, fiind astfel expuși unui risc și mai mare de impact negativ asupra sănătății. 

Foto: Poluarea cu plastic înfundă o apă curgătoare în Republica Democrată Congo, Noiembrie 2022/ Tom Price / Bin Twinning

Un studiu al Tearfund arată că milioane de oameni, în special cei aflați în sărăcie, sunt afectați direct de deșeurile de plastic. Plasticul poate bloca cursurile de apă și poate agrava inundațiile. În cazul inundațiilor, cazurile de boli transmitere prin apă, cum ar fi holera și diareea, se înmulțesc.

Acest studiu a avut ca scop cercetarea modului în care poluarea cu plastic contribuie la evenimentele de inundații, impactul asupra sănătății umane asociat și în ce măsură situația se înrăutățește. Un obiectiv important a fost estimarea numărului de persoane expuse riscului de inundații agravate de plastic, evidențiind în special impactul grav resimțit de persoanele care trăiesc în țările cu venituri mici și mijlocii.

Inundațiile apar atunci când apa se revarsă pe teren care, în mod normal, ar fi uscat. Acest raport examinează atât evenimentele de inundații pluviale, cât și cele fluviale, agravate de plastic, care pot apărea atunci când un curs de apă precum un râu sau un lac depășește limitele normale (inundații fluviale) sau atunci când apa de ploaie se acumulează pe solul saturat (inundații pluviale).

Cum duce poluarea cu plastic la agravarea fenomenelor de inundații

Inundațiile sunt un dezastru natural comun care poate afecta țări cu venituri ridicate, medii și scăzute în mod egal. Sistemele de drenaj sunt utilizate în întreaga lume pentru a ajuta la evacuarea apei de ploaie (și inundații) în zonele urbane. Poluarea cu plastic poate bloca orice sistem de drenaj, însă, odată cu urbanizarea și dezvoltarea rapidă și neplanificată care are loc în multe țări cu venituri mici și mijlocii, aceste țări sunt expuse unui risc particular.

Inundațiile agravate de plastic sunt cauzate de poluarea cu plastic care blochează sistemele de drenaj (și cursurile de apă), ceea ce face ca evenimentele de inundații să devină mai severe. Blocarea sistemelor de drenaj de către deșeurile de plastic gestionate necorespunzător determină creșterea rapidă a nivelului apei și încetinirea retragerii acesteia, deoarece apa nu poate scurge în mod normal, așa cum ar face în scenariile „normale” fără deșeuri.

Urbanizarea rapidă poate duce la construirea de așezări/dezvoltări cu sisteme de drenaj prost planificate și întreținute, precum și în zone geologic instabile, cum ar fi malurile râurilor sau alte terenuri predispuse la inundații. Această dezvoltare rapidă, combinată cu lipsa sau gestionarea defectuoasă a deșeurilor solide, duce la intrarea deșeurilor de plastic în sistemele de drenaj (și cursurile de apă).

Camerun, Nigeria, Republica Democrată Congo (RDC), Ghana, India, Bangladesh și Indonezia sunt doar câteva dintre țările care au experimentat inundații mai severe din cauza deșeurilor de plastic gestionate necorespunzător care ajung în sistemele de drenaj și reduc eficiența acestora.

Bangladesh a raportat evenimente de inundații agravate de plastic încă din 1988. În 2002, a avut loc un incident de inundații dezastruos în Mumbai, soldat cu moartea a peste 1.000 de persoane, precum și a animalelor sălbatice și a animalelor domestice. Acest incident a fost atribuit faptului că sacii de plastic au blocat canalizările pluviale și, astfel, au împiedicat scurgerea apei de inundație de la muson din oraș. Aceste exemple evidențiază faptul că inundațiile agravate de plastic nu reprezintă un fenomen recent.

Cu toate acestea, un studiu realizat în Isale Koko, Nigeria, a constatat că inundații dezastruoase au început să apară abia în 2014, evidențiind apariția relativ recentă a unor astfel de evenimente în această zonă.

Conform unor rapoarte recente din presa malaysiană, între decembrie 2021 și ianuarie 2022, Kuala Lumpur a avut parte de inundații agravate de prezența poluării cu plastic care a blocat canalele de scurgere. Departamentul de Irigații și Canalizare Kuala Lumpur a publicat fotografii care arătau un nivel alarmant de poluare cu plastic care bloca canalele după un eveniment de inundații rapide. Departamentul a apelat la public să ia în considerare aceste probleme și să își gestioneze responsabil deșeurile.

Studiul a concluzionat că acumularea de poluare cu plastic ar putea determina creșterea nivelului apei cu un metru în prima oră, pe baza vitezei de curgere a râului tipică în sezonul ploios al zonei, reprezentând astfel un risc semnificativ de inundații în zonele urbane.

Ce tipuri de deșeuri ajung în canalizare?

Cele mai frecvente articole de plastic observate care blocau sistemele de drenaj erau sticle de plastic, fire de nylon provenite din industria pescuitului, saci de plastic și pungi mici de plastic. Până acum au existat puține astfel de studii care să explice fenomenul, ceea ce sugerează o lipstă de interes sau de finanțare în cercetarea acestui domeniu, în special în comparație cu abundanța de cercetări științifice disponibile cu privire la impactul poluării cu plastic asupra mediului.

Cartierele sărace și dens populate din Asia de Sud și Africa subsahariană sunt susceptibile să resimtă cele mai grave efecte ale inundațiilor agravate de plastic din cauza nivelurilor ridicate de deșeuri de plastic gestionate necorespunzător. Aceste cartiere sunt locuite în mod intens, adesea dezvoltate prost și lipsesc de condiții stabile de locuit. Accesul limitat la infrastructura de igienă, gestionarea defectuoasă a deșeurilor solide și sisteme de drenaj inadecvate – sunt și ele printre cauze. În Asia de Sud și Africa subsahariană, cartierele sărace și dens populate sunt adesea construite în apropierea râurilor și pe terenuri predispuse la inundații, fără diguri sau baraje, ceea ce expune aceste comunități unui mare risc de inundații agravate de plastic.

Un articol al Băncii Mondiale afirmă că inundațiile sunt considerate una dintre principalele amenințări climatice la adresa mijloacelor de trai ale oamenilor, evidențiind riscul pe care acest dezastru natural îl prezintă pentru populație. Evenimentele de inundații afectează sănătatea și bunăstarea oamenilor la nivel global, iar odată cu intensificarea inundațiilor din cauza poluării cu plastic, impactul asupra oamenilor este probabil să devină și mai grav.

Citește și: Copiii născuți în zilele noastre se vor confrunta cu valuri de căldură, inundații și incendii în proporție mult mai mare decât bunicii lor 

Peste 60% din inundațiile din România, provocate de scurgeri de pe versanți

spot_img

Ultimele știri