Atacurile crocodililor s-ar putea înmulți, ca urmare a încălzirii globale

În contextul accentuării încălzirii globale, crocodilii vor înainta în regiuni noi, pe care nu le-au populat niciodată. Ca urmare, atacurile acestora asupra oamenilor s-ar putea înmulți, a atras atenţia un expert australian.

Zoologul Adam Britton, de la Institutul pentru Studiul Mediului din cadrul Universităţii Charles Darwin (CDU) din Teritoriul de Nord a declarat duminică pentru News Corp Australia, citat de Xinhua, că, pe măsură ce valorile de temperatură cresc, crocodilii vor înainta în regiuni noi, pe care nu le-au populat niciodată.

Potrivit lui Britton, răspândirea populaţiei de crocodili va presupune o intensificare a interacţiunilor dintre ei şi oameni care nu au mai intrat în contact cu aceste reptile.

„Odată cu încălzirea planetei, atacurile crocodililor se vor înmulţi, ca rezultat direct, deoarece pe măsură ce temperatura creşte se va schimba distribuţia crocodililor”, a explicat Britton.

„Vedem acest lucru în Indonezia unde crocodilii ajung în locuri în care nu au fost observaţi vreme îndelungată sau nu au fost văzuţi niciodată şi unde are loc un şir de atacuri”, a adăugat expertul.

„Crocodilii se deplasează în urma pierderii habitatului şi ajung în locuri în care oamenii nu sunt obişnuiţi cu ei”, a mai spus el.

Potrivit lui Britton, au fost deja consemnate episoade în care crocodilii au fost observaţi în zone populate din nordul Queensland, un eveniment foarte rar înainte.

În luna februarie, în urma unor precipitații record, unele zone au fost inundate, iar autoritățile s-au văzut nevoite să deschidă la un moment dat ecluzele barajului Ross River, situat în apropierea celei mai afectate zone, și să elibereze 1.900 de metri cubi de apă pe secundă. Atunci, nu doar oamenii au căutat refugiu în fața apelor, ci și șerpii, broaștele și crocodilii, care au fost văzuți pe străzile orașului Townsville.

Tot la începutul anului, în emisfera nordică, în Arhipelagul rus Novaya Zemlya, aflat în Oceanul Arctic, a fost declarată stare de urgență din cauza urșilor polari care își cautau aici hrană. Animalele au atacat oameni şi au intrat în clădiri şi birouri rezidenţiale, împinse de foametea cauzată de încălzirea globală.

Numai în apropierea localităţii Belushya Guba, în care trăiesc 560 de persoane, au fost observați cel puțin 52, în două luni. Între șase și zece urși s-au aflat permanent în zona locuită.  

spot_img

Ultimele știri