Apartamente pariziene incalzite cu energie de la metrou

Caldura generata de pasagerii metroului din Paris ar putea fi folosita pentru incalzirea unui bloc de locuinte sociale din apropierea Centrului Pompidou, reducand cu o treime factura la energie si emisiile de carbon ale cladirii, potrivit „The Guardian”.

Temperatura din jurul statiei de metrou Rambuteau ramane in jurul valorii de 14-20 de grade Celsius tot anul, datorita caldurii generate de pasageri, trenuri si utilajele de la metrou. Proprietarii cladirii, firma Paris Habitat-OPH, intentioneaza sa valorifice acest lucru, folosind energia termica de la metrou pentru a incalzi apa care curge prin tevile blocului.

„Este o sursa uriasa de caldura gratuita si fara emisii de dioxid de carbon. Singura problema care ar putea aparea ar fi o greva la metrou in timpul iernii, caz in care ar fi nevoie de o sursa de caldura de rezerva”, a declarat dr. Atrick James, cercetator la Universitatea din Southampton.

Din acest proiect ar urma sa se inspire si Marea Britanie. „Pana in 2016, toate cladirile rezidentiale noi trebuie sa aiba emisii de carbon zero, iar oamenii au inceput deja sa caute solutii”, a adaugat dr. Patrick James. Incalzirea produce doua treimi din emisiile de dioxid de carbon ale gospodariilor din Marea Britanie.

In mod normal, conectarea sistemului de incalzire al unui bloc cu metroul ar fi foarte scumpa. In cazul blocului din Paris insa, cele doua sunt deja conectate printr-o scara veche, in interiorul careia pot fi montate tevile care vor aduce apa calda la suprafata.

Companiile vor fi invitate sa liciteze pentru acest contract pana la sfarsitul anului, iar autoritatile din Paris spera sa inceapa constructia in 2011.
Parisul nu este primul oras care a incercat un asemenea experiment. In Stockholm, caldura generata de Gara Centrala este folosita pentru incalzirea unei cladiri de birouri. De asemenea, caldura din canalizarile din Oslo este utilizata pentru incalzirea orasului.

Carmen Albisteanu 

Foto: "The Guardian"

spot_img

Ultimele știri