Ambasadorul Suediei la București: Datele privind încălzirea globală sunt șocante, consumul trebuie redus

Ambasadorul Suediei la București, Therese Hayden, a atras atenția că cele mai noi rapoarte IPCC cu privire la încălzirea globală sunt șocante, pentru că acestea arată o schimbare a climei mai rapidă decât se anticipa inițial, și a arătat că politicile europene trebuie să conveargă spre reducerea rapidă a emisiilor.

Criza energetică este globală, deci ne trebuie un răspuns global. În martie, când IPCC a publicat un raport de sinteză a spus, și sunt cifre destul de șocante, că emisiile trebuie să fie reduse la cu 43% până în 2030 comparativ cu nivelul din 2019”, a spus Hayden, în cadrul conferinței „Tranziția energetică în perioadă de criză: obstacole și oportunități”, organizată de Green Report și Bankwatch.

Hayden a subliniat însă că este nevoie și de reducerea consumului de energie. Ambasadorul a reamintit că UE este un lider în politica climatică și că Suedia, care deține în prezent președinția Consiliului UE, vrea să se asigure că UE rămâne în cheia politică climatică. Ea a reamintit și că Suedia este prima țară care și-a propus să devină un stat cu emisii zero până în 2045.

O nouă ordine mondială

La rândul său, consilierul de stat pentru climă al Administrației Prezidențiale, Alexandra Bocșe, a spus că o nouă ordine mondială se poate naște după invadarea Ucrainei, iar aceasta ar putea pune protecția mediului și sustenabilitatea în prim plan.

„Uitându-ne la criza privind invadarea Ucrainei, există discuții evenimente de relații internaționale, foarte multe discuți despre oportunitatea de nouă ordine mondiale care se poate naște după acest eveniment. Cred că există și oportunitatea cumva ca această nouă ordine să fie o ordine în care protecția metului și sustenabilitatea sunt valorificate mai mult”, a spus Alexandra Bocșe.

Consilierul a spus că răspunsul pe care UE și SUA l-au dat după invazia Ucrainei de către Rusia, ne-au dat totuși motiv de speranță, prin încurajarea energiei regenerabile, promovat de capitolul RePowerEU.

Citește și: Banciu: Românii trebuie să înțeleagă de ce vom taxa carbonul din încălzirea rezidențială și transport

spot_img

Ultimele știri