Asociația OIREP Ambalaje propune un sistem tip Clearing House pentru deșeurile de ambalaje

Asociația OIREP Ambalaje prin intermediul membrilor săi – CCAT Responsabilitate de Mediu, Clean Recycle, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Smart Union, Eco-Rom Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management, Green Resources Management și Partslife Packaging Disposal Service Romania, a propus implementarea unui mecanism tip Clearing House pentru a asigura o gestionare mai eficientă și transparentă a deșeurilor de ambalaje în fluxul municipal.

Potrivit organizației, acest mecanism ar permite implicarea OIREP în aspectele operaționale și ar optimiza sistemul de colectare separată, asigurând eficiența economică a acestuia.

Conform unui comunicat de presă, reprezentanții asociației au subliniat și importanța reașezării legislației de mediu pe baze corecte, care să stabilească responsabilitatea în sarcina unei părți din lanțul de gestiune a deșeurilor de ambalaje și să asigure instrumentele economice/operaționale necesare pentru îndeplinirea obligațiilor respective. În acest sens, orice modificări legislative ar trebui făcute după evaluarea impactului acestora asupra întregului sistem și după asigurarea cadrului pentru o dezbatere publică reală și constructivă.

Asociația a salutat introducerea obligatorie, de la 1 ianuarie 2023, a Sistemului Informatic de Asigurare a Trasabilității Deșeurilor (SIATD) ca un pas înainte spre transparentizare. Acest instrument permite Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrației Fondului pentru Mediu să acționeze punctual pentru monitorizarea în timp real a tranzacțiilor cu deșeuri de ambalaje și să elimine declarațiile fictive de reciclare/valorificare a deșeurilor de ambalaje. Asociația a solicitat dezvoltarea continuă a sistemului prin introducerea de noi instrumente care să ajute utilizatorii să furnizeze și să primească informații în timp real din SIATD, reducând costurile operationale ale acestora.

Reprezentanții Asociației OIREP Ambalaje consideră că aceste propuneri vor contribui la îndeplinirea obligațiilor privind responsabilitatea extinsă a producătorilor și vor asigura o gestionare mai bună a deșeurilor de ambalaje în România.

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.

spot_img

Ultimele știri