Tehnologiile care reduc consumul de resurse și cresc productivitatea

Companiile care se angajează ȋn practici sustenabile ȋnregistrează performanțe financiare mai mari, arată studiul EY 2022 „Sustainable Value Study”. Acestea au de 2,4 ori mai multe șanse de a-și crește randamentul financiar, dar și alte beneficii ȋn recrutarea și retenția personalului, imaginea brandului și atragerea de noi clienți.

Adoptarea unui comportament sustenabil devine și o obligație legală, la nivelul UE. Parlamentul European a adoptat, luna aceasta, un act normativ care obligă statele membre să ȋși reducă emisiile de CO2 cu până la 40%, până ȋn 2030. Reglementările vor fi transpuse și ȋn legislațiile naționale, iar nerespectarea lor va atrage sancțiuni. Tehnologiile moderne pot ajuta companiile să devină sustenabile, să se dezvolte durabil și echilibrat.

„Sustenabilitatea nu mai reprezintă doar o tendință în business, cum era privită acum câțiva ani, ci a devenit o necesitate. Pandemia, războiul de la graniță și criza energetică au accelerat acest proces. Când vorbim despre sustenabilitate în industrie, retail, office sau campus există măsuri specifice fiecărui domeniu, însă avem și numitori comuni. Una dintre cele mai importante politici de sustenabilitate, valabilă oricărei afaceri și oricărei situații particulare, se referă la reducerea consumului de energie. Pe lângă economiile bugetare, eficientizarea energetică arată grija companiei față de mediu. Studiul EY a demonstrat că această atitudine responsabilă se reflectă pozitiv ȋn percepția publică și, respectiv, ȋn evoluția vânzărilor. Pașii siguri spre o companie sustenabilă încep cu identificarea proceselor interne care pot fi automatizate sau eficientizate cu ajutorul tehnologiei. Ulterior, este realizată controlarea și monitorizarea consumurilor, pentru ca apoi, previzionarea să joace un rol important, mai ales în situații de scalare. Toți acești pași pot fi parcurși cu ușurință, cu soluții tehnologice IoT (Internet of Things), așa cum este sistemul de management energetic QLEAP ENEF”, a explicat Mihai Suchar, directorul general Quartz Matrix.

Soluția QLEAP ajută la reducerea consumului de energie, respectiv a costurilor, cu până la 11%.

Tehnologiile moderne care ajută companiile să taie din costuri și să devină mai responsabile față de planetă

Automatizarea sarcinilor din fiecare departament face întreg procesul de lucru mai fluid și mai eficient. Task-uri care erau realizate manual, de către angajați, pot fi standardizate și automatizate, evitând astfel eroarea umană, dar și supraȋncărcarea schemei de personal, care ȋnseamnă costuri ȋn plus. Un exemplu banal este citirea contorului electric.

Un alt exemplu este verificarea stării echipamentelor, care, ȋn mod tradițional, era realizată fie de către angajați, fie de către un partener specializat, periodic. Funcționarea corespunzătoare a acestora este esențială pentru productivitatea unei companii. Prin implementarea sistemului de eficiență energetică, se identifică rapid echipamentele defecte, ce consumă de trei ori mai multă energie în comparație cu cele care funcționează în parametri optimi.

Prin utilizarea AI și Machine Learning, soluția ENEF identifică noi oportunități pentru economisirea și conservarea energiei, creează tendințe și oferă previzionări cu privire la necesarul viitor de resurse.

„Platforma QLEAP ajută la transformarea obiectivelor sustenabile globale în acțiuni, în conformitate cu legislația eficienței și managementului energetic. În cifre, sistemul preia informații din peste 10.000 de surse, pentru a genera economii anuale la energia de 3,65% și economii medii anuale de costuri de aproape 11%. Tonele de emisii de CO2 reduse sunt de peste 700.000. Altfel spus, peste 31 de milioane de copaci au fost salvați. Platforma se adresează tututor companiilor care doresc să își reducă consumul de energie în contextul crizei energetice și a accelărării prețurilor la energie. QLEAP este dedicată consumatorilor industriali și non-industriali, dar și companiilor care doresc să devină mai sustenabile și responsabile cu privire la protejarea mediului încojurător, prin reducerea emisiilor de CO2. Pentru o performanță financiară mai bună și pentru un avantaj competitiv pe termen lung, e necesară adoptarea practicilor de sustenabilitate ca alegere deopotrivă etică, strategică și profitabilă pentru companii, a mai spus Mihai Suchar, directorul general Quartz Matrix.

În al treilea trimestru al anului 2022, emisiile de gaze cu efect de seră ale economiei UE au totalizat 854 de milioane de tone de echivalent CO2, o creștere cu 2 % față de același trimestru din 2021. Sectoarele economice responsabile pentru cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră au fost Producția (23%), Electricitate și furnizare de gaze (21%). Prin urmare, există o presiune asupra tuturor actorilor naționali și privați pentru a fi mai conștienți de eficiența resurselor.

spot_img

Ultimele știri