Adrian Pana: Poluarea, factor de risc pentru sanatate

Alaturi de o alimentatie proasta, alcool, tutun si lipsa exercitiului fizic, poluarea, in special cea inregistrata in mediul urban, prin cresterea emisiilor de CO2, contribuie la cresterea riscului de imbolnavire, a declarat, pentru Green Report, Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii (foto).

80% din bolile si decesele, cauzate de bolile netransmisibile, cum ar fi afectiunile respiratorii sau cardiovasculare, au ca factori de risc o nutritie proasta, consumul de alcool, fumatul, lipsa exercitiului fizic, dar si poluarea, inregistrata mai ales in mediul urban. Bolile respiratorii, de exemplu, pot fi agravate de emisiile poluante”,  a spus Adrian Pana, care a participat la conferinta „Securitatea alimentara si a resurselor de apa: intre perspective europene si realitati nationale“, organizata de Institutul European din Romania (IER).

OMS: Diabetul si aterioscleroza,
provocate si de poluare

Expunerea indelungata la poluarea cu particule in suspensie, PM2,5, poate provoca si alte boli grave decat cele cunoscute pana acum, si anume afectiunile cardiovasculare sau respiratorii.

Aterioscleroza, diabetul, unele boli respiratorii la copii ori aparitia afectiunilor neurologice sunt noile riscuri la care se supun persoanele care traiesc intr-un mediu afectat de poluarea cu PM2,5”,  potrivit unui studiu realizat la cererea Comisiei Europene, in contextul reexaminarii politicii in privinta calitatii aerului.

Studiul, denumit REVIHAAP – “Date relative despre aspectele sanitare ale poluarii atmosferice in vederea revizuirii politicilor UE”, sugereaza, in aceeasi masura, legatura dintre  expunerea la PM2,5  si alterarea functiilor cognitive. OMS confirma, in acelasi timp, si legatura cauzala intre decesele provocate de bolile cardiovasculare si respiratorii si poluarea cu PM2,5.

1 european plateste, anual,
750 euro pentru poluarea auto

An de an, un cetatean european plateste, in medie,750 de euro pentru poluarea produsa de automobile, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Dresda, Germania.

Studiul, comandat de Parlamentul European, estimeaza ca zgomotul, poluarea, efectele asupra climei, cat si accidentele provocate de masinile din Uniunea Europeana costa, anual, 373 de miliarde de euro, “cheltuieli suportate si de alte persoane decat automobilistii europeni”.

„Securitatea alimentara
si a resurselor de apa”

Institutul European din Romania (IER) organizeaza, astazi, in parteneriat cu Fundatia Friedrich Ebert in Romania si Fundatia EURISC, conferinta cu tema „Securitatea alimentara si a resurselor de apa: intre perspective europene si realitati nationale“.

Printre invitati se numara Elena Dumitru, secretar de stat, Ministerul Mediului; Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanantatii; Vasile Pintilie, director general, Administratia Nationala „Apele Romane”;  Vladimir Manastireanu, presedinte ANSVSA; Ion Sandu, director general, ANM, cat si reprezentanti ai mediului academic si de cercetare, ai mediului de afaceri si ai societatii civile. Publicatia Green Report se afla printre partenerii media ai evenimentului.

Garantarea securitatii alimentare si a resurselor de apa constituie un interes-cheie pentru cetatenii romani si cei europeni, iar pentru realizarea acestora este necesar un cadru multilateral de masuri adoptate la nivel national, european si mondial”, a declarat  prof. univ. dr. Gabriela Dragan, directorul  IER.

IER, institutie publica, sub autoritatea Guvernului Romaniei, al carui director general este prof. univ. dr., Gabriela Dragan, are ca misiune furnizarea de expertiza, in domeniul afacerilor europene, pentru administratia publica, mediul de afaceri, parteneri sociali, cat si pentru societatea civila.

 

spot_img

Ultimele știri