Adevarul: Fabrica de covoare ecologice la Rupea

Singura fabrica de tesaturi eco din Romania functioneaza in judetul Brasov. Tesaturile sunt facute din fibra de cactus, de cocos, iarba de mare, iuta, bambus sau din hartie. Materia prima folosita in fabrica de la Rupea este adusa din Portugalia, India, China si Belgia.

In urma cu 11 ani, la Rupea s-a infiintat primul camin pentru fetele orfane din zona. Totul a fost posibil datorita ajutoarelor primite din Germania, din partea Bisericii Evanghelice Luterane din zona Renania de Nord, Westfalia, si cu ajutorul Asociatiei Sasilor.

Dupa infiintarea caminului, sponsorii s-au gandit ca ajutorul cel mai mare pentru fetele cazate acolo ar fi infiintarea unor ateliere mestesugaresti, in care tinerele sa invete o meserie. „S-au creat imediat ateliere de croitorie sau de coafura. Si totusi, a ramas intrebarea legata de ce fac fetele dupa ce ies din camin?”, isi aminteste Hellwing Karol, administratorul fabricii de covoare din Rupea.

Productie pentru export

Fabrica de covoare a fost construita prin contributia Asociatiei Umanitare NOWERO. „A venit un investitor din Germania cu specific pe industria usoara si cu o traditie de peste 120 de ani in acest domeniu.

Am inceput in anul 2000 cu sapte fete, am avut o perioada in care lucrau aici 104 fete, iar acum avem 65 de persoane. Acum mai sunt doar cateva fete, pentru ca multe au plecat sa lucreze in ateliere mari din Bucuresti sau din Brasov”, povesteste Hellwing Karol.

Trei sferturi din tot ce se produce la fabrica din Rupea se exporta. Comenzile vin constant din SUA, Franta, Germania si Austria. Covoarele sunt facute din fibra de cactus, de cocos, iarba de mare, iuta, bambus sau din hartie. Materia prima pentru covoarele ecologice de Rupea este adusa din Portugalia, India, China si Belgia.

Curatate doar cu spuma si prin aspirare

Aproape toate produsele ce ies din fabrica brasoveana sunt antialergice si nu retin praful. „Am adus de curand un produs prin care, la cerere, tratam covoarele pe care le vindem. Putem, de exemplu, sa le facem sa nu ramana patate, orice ar cadea pe ele”, povesteste seful biroului de productie, Valentin Topa.

Fiind covoare speciale, facute din material cu proprietati fizice deosebite, produsele fabricii de la Rupea au nevoie de precautii pentru a nu se deteriora in timpul spalarii. „Covoarele ecologice se curata doar cu spuma si prin aspirare”, spune Hellwing Karol.

spot_img

Ultimele știri