Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Agenția Europeană de Mediu: Poluarea aerului este încă prea ridicată în Europa

În ciuda îmbunătățirilor lente, poluarea aerului continuă să depășească limitele și valorile din ghidurile Uniunii Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit Agenției Europene de Mediu (AEM). De exemplu, în 2016, 74% dintre orășenii din UE au fost expuși la valori mai mari de PM2,5 (particulele în suspensie) decât nivelul cel mai strict al OMS.

poluare
foto: ucsusa.org

Raportul Agenției Europene de Mediu (AEM), intitulat „Calitatea aerului în Europa — Raport 2018”, prezintă cele mai recente date oficiale privind calitatea aerului raportate de peste 2.500 de stații de monitorizare din Europa în 2016.

Potrivit acestuia, transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului din Europa, în special poluanții nocivi, cum ar fi dioxidul de azot și pulberile în suspensie. La acesta contribuie emisiile provenite din agricultură, producție de energie, industrie și gospodării.

Raportul mai arată că pulberile în suspensie (PM), dioxidul de azot (NO2) și ozonul troposferic (O3) afectează cel mai mult sănătatea umană. Nivelurile mari de poluare a aerului au în continuare un impact negativ asupra europenilor, în special a celor care trăiesc în zone urbane.

Poluarea aerului are totodată un impact considerabil asupra economiei, scăzând durata de viață, mărind costurile medicale și reducând productivitatea economică ca urmare a numărului de zile de lucru pierdute din cauza problemelor de sănătate. Poluarea aerului are un impact negativ și asupra ecosistemelor, pentru că degradează solurile, pădurile, lacurile și râurile și reduce producția agricolă.

Progres lent, dar constant, datorat punerii în aplicare de politici europene privind calitatea aerului

gardenium.ro
Politicile anterioare și actuale și progresele tehnologice au dus la un progres lent, dar constant în direcția reducerii acestor efecte negative. Estimările actualizate din raport arată că, în 2015, concentrațiile de PM2,5 au cauzat aproximativ 422.000 de decese premature în 41 de țări europene, din care circa 391.000 au fost în cele 28 de state membre ale UE.

O evaluare mai amplă, inclusă în raportul din acest an, care analizează retrospectiv anul 1990, arată că decesele premature cauzate de PM2,5 au fost reduse cu aproximativ jumătate de milion de decese premature pe an. Acest lucru se datorează punerii în aplicare de politici europene privind calitatea aerului și introducerii de măsuri la nivel național și local care au dus, de exemplu, la automobile, industrie și producție de energie mai ecologice.

„Poluarea aerului este un inamic invizibil și trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a combate cauzele. În ceea ce privește poluarea aerului, emisiile generate de transportul rutier sunt adesea mai dăunătoare decât cele provenite din alte surse, deoarece aceste emisii au loc la nivelul solului și tind să se producă în orașe, aproape de oameni. De aceea, este atât de important ca Europa să își dubleze eforturile pentru a reduce emisiile din transport, energie și agricultură și pentru a investi în a le face mai ecologice și mai durabile”, a declarat directorul executiv al AEM, Hans Bruyninckx. „Abordarea integrată a acestor sectoare poate aduce beneficii evidente atât pentru calitatea aerului, cât și pentru climă, și va contribui la îmbunătățirea sănătății și a stării noastre de bine.”

Constatări de bază privind particulele în suspensie, dioxidul de azot și ozonul troposferic

Pentru PM2,5 (particule cu diametrul de 2,5 microni sau mai puțin), procentul populației urbane din UE-28 expuse la PM2,5 s-a situat la 6% în 2016, în scădere de la 7% în anul precedent. Aproximativ 74% din populația urbană a UE a fost însă expusă la concentrații care depășesc valorile mai stricte din ghidurile OMS. În 2015, expunerea la PM2,5 a fost cauza decesului prematur al unui număr estimat la 422.000 de oameni din 41 de țări.

Valoarea limită anuală pentru dioxidul de azot (NO2) continuă să fie foarte mult depășită în întreaga Europă. În 2016, 7% din populația urbană din UE-28 locuia în zone cu concentrații mai mari decât valoarea limită anuală a UE și din ghidurile OMS, ceea ce reprezintă o scădere de la 9% în 2015. În 2015, expunerea la NO2 a fost cauza decesului prematur al unui număr estimat la 79.000 de oameni din 41 de țări europene.

Aproximativ 12% din populația urbană din UE-28 a fost expusă la niveluri de ozon troposferic (O3) peste valoarea țintă a UE în 2016, ceea ce reprezintă o scădere considerabilă față de 2015 (30%). Cu toate acestea, procentul continuă să fie mai mare decât procentul de 7% înregistrat în 2014. Aproximativ 98% din oameni au fost expuși la niveluri care depășesc valorile mai stricte din ghidurile OMS. În 2015, expunerea la ozon a fost cauza decesului prematur al unui număr estimat la 17.700 de persoane din 41 de țări europene.

spot_img

Ultimele știri