6 sfaturi ca să devii un turist responsabil

Imediat cum natura explodează de verdeață, ne vine și nouă pofta de viață și de călătorii. Din respect pentru natură și pentru oamenii pe care îi întâlnești pe drum, este important să înveți să fii un turist responsabil. Iată ce ai de făcut:

turist_responsabil
Foto: responsibletravel.com
  1. Alege locuri de cazare sustenabile

Cum îți dai seama dacă o unitate de cazare este sustenabilă? Se colectează selectiv deșeurile, se folosesc forme alternative de energie, sunt deținute și/sau administrate de localnici, contribuie la dezvoltarea locală, au sisteme în practică pentru reducerea consumului de apă și de energie, oferă hrană locală, crescută prin metode agricole tradiționale, oferă subvenții pentru personal și facilități pentru folosirea bicicletei și/sau a transportului public în comun, au o politică în ce privește protecția mediului la care aderă transparentă pentru clienți. Mai mult, selectează locul de cazare în funcție aprovizionarea cu produse locale și angajarea de forță de muncă autohtonă pentru sprijinirea comunității locale.

  1. Campează responsabil

Dacă pleci în vacanță cu cortul, campează în locurile special amenajate. Nu distruge vegetația, nu călca și nu rupe florile, în încercarea de a găsi locuri noi de camping. Aprinde focul numai dacă este necesar, iar dacă nu ai la tine un arzător de camping cu butelie, strânge crengile căzute pe jos. În niciun caz nu tăia copacii! Când pleci spre casă, strânge absolut tot de pe urma ta și lasă locul exact așa cum l-ai găsit.

  1. Alege tot ce e local

În această categorie se încadrează transportul local (care poate fi înlocuit cu bicicleta sau cu mersul pe jos), unități de cazare deținute de localnici, restaurante cu produse locale, ghizi dintre băștinași. În plus, cumpără produse locale și hrănește-te cu alimentele specifice locului.

  1. Exemplu de bune practici

Nu cumpăra suveniruri realizate din specii aflate în pericol (din fildeș sau din corali, spre exemplu), dar nici nu-ți lua amintiri direct din natură, precum scoici, oase de animale sau plante. Nu folosi echipamente zgomotoase în locuri unde se adăpostesc animale sălbatice și menține o distanță potrivită față de acestea. Mai mult, practică sporturi cu impact scăzut asupra mediului.

  1. Economisește resursele și energia

Diminuează consumul de apă prin dușuri scurte, iar atunci când nu ești în camera de hotel sau de pensiune stinge luminile, oprește aerul condiționat și închide căldura.

  1. Reciclează, reutilizează, redu consumul

Mai ales atunci când pleci în călătorii, ține cont să ai la tine recipiente pentru apă reutilizabile și sacoșe de pânză, iar atunci când ai de aruncat gunoaie, caută locurile speciale pentru colectare selectivă. În niciun caz să nu arunci deșeurile pe jos, chiar dacă localnicii o fac. Dă-le un bun exemplu!

Text: Oana Racheleanu

spot_img

Ultimele știri