RAPORT PRIVIND SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA SI A CALITATII MEDIULUI in intervalul 26.09.2007, ora 7.00 – 27.09.2007, ora 7.00
I. SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA
1. Situatia si prognoza hidrologica pe raurile interioare si Dunare, din 27.09.2007, ora 06.00
RAURI: Debitele au fost stationare pe raurile din bazinele: Bega, Timis, Barzava, Cerna, Caras, Nera, Jiu, Oltul mijlociu si inferior, Vedea, Arges, Ialomita, Siretul inferior, afluentii Prutului si pe raurile din Dobrogea, iar pe celelalte rauri debitele au fost in scadere.
Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situeaza sub COTELE DE ATENTIE.
Debitele vor fi in general in scadere, exceptand raurile din bazinele: Jiu, Oltul inferior, Vedea, Arges, Ialomita, Buzau, Barlad, Prut si raurile din Dobrogea unde vor fi stationare.
Sunt posibile cresteri de debite ca urmare a precipitatiilor prognozate pe unele rauri mici din zonele de deal si munte din vestul si nord-estul a tarii.
Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENTIE.
DUNARE: Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) in intervalul 26.09-27.09.2007 a fost in scadere (5600 mc/s).
Aval Portile de Fier, debitele au fost in scadere pe sectoarele Gruia-Calafat si Zimnicea-Braila, in crestere pe sectoarele Bechet-Tr.Magurele si Isaccea-Tulcea si stationare la Galati.
Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in scadere.
Aval Portile de Fier, debitele vor fi in scadere pe sectoarele Gruia-Tr.Magurele si Giurgiu-Tulcea si stationare la Zimnicea.
2. Situatia meteorologica in intervalul 26.09.07, ora 09.00 – 27.09.07, ora 06.00
In tara vremea s-a incalzit usor in estul si sud-estul tarii, unde a fost si predominant frumoasa cu cerul variabil si doar izolat in cursul noptii a plouat slab in nordul Moldovei. In restul teritoriului vremea s-a racit, iar cerul a fost mai mult noros. A plouat slab, pe arii relativ extinse in Banat si Crisana, local in Oltenia si pe arii restranse in Transilvania si Maramures. Vantul a suflat in general slab, cu unele intensificari in Delta Dunarii si in zona inalta de munte. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 16 grade la Cimpeni si 28 de grade la Zimnicea, Oltenita, Urziceni si Bucuresti-Filaret, iar la ora 06.00 se inregistrau 7 grade la Miercurea Ciuc si 19 grade la Calarasi, Sulina, Constanta si Mangalia. Ieri dimineata, izolat in Transilvania si Moldova s-a produs ceata.
La Bucuresti vremea a fost frumoasa si a continuat sa se incalzeasca usor. Cerul, mai mult senin ziua, a prezentat innorari in cursul noptii. Vantul a suflat slab pana la moderat. Temperatura maxima a fost de 27 de grade la Baneasa si Afumati si 28 de grade la Filaret, iar la ora 06.00 se inregistrau 14 grade la Baneasa si Afumati si 15 grade la Filaret.
II. CALITATEA APELOR
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
III. CALITATEA MEDIULUI
1. In domeniul aerului
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
2. In domeniul solului si vegetatiei
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
3. In domeniul supravegherii radioactivitatii mediului
In tara si in capitala valorile radioactivitatii mediului s-au incadrat in limitele normale de variatie ale fondului natural.
4. In municipiul Bucuresti
In ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calitatii aerului in Municipiul Bucuresti, nu a semnalat depasiri ale pragurilor de informare si alerta.
Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile