Ziua verde, in presa de astazi

Evenimentul Zilei: "Ziua Verde"

ECO. Campania nationala de reciclare a deseurilor electrocasnice si electronice, "Ziua Verde", a luat startul ieri.

Programul se va desfasura pana pe 25 septembrie, in Bucuresti, Cluj, Deva, Constanta si Bacau. Pe intreaga perioada a evenimentului, in centrele comerciale Praktiker si galeriile Real vor fi instalate "colturi verzi", in care oamenii isi pot aduce la reciclat becuri, neoane arse, frigidere sau alte electrocasnice pe care nu le mai folosesc. Organizatorii evenimenului, Asociatia Romana pentru Reciclare (RoRec), Recolamp si Roddia, impreuna cu Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, vor sa convinga oamenii ca reciclarea inseamna indepartarea pericolelor ce pot afecta mediul si sanatatea umana.

Gardianul: O noua campanie de colectare a deseurilor electronice

O noua campanie nationala de colectare a deseurilor electrice si electronice a inceput, ieri, in Capitala, urmand ca ulterior sa fie lansata si in alte cinci orase din tara: Cluj-Napoca, Deva, Targu Mures, Constanta si in Bacau. Scopul campaniei "Ziua Verde" este obisnuirea cetatenilor cu colectarea separata a deseurilor din echipamente electrice si electronice (DEEE). In acest scop, in lanturile de retail va fi amenajat "Coltul Verde", astfel incat consumatorii pot afla unde sunt centrele de colectare din orasul lor, precum si importanta reciclarii. In prezent, romanii nu sunt familiarizati cu depozitarea separata a becurilor arse sau a aparatelor electrocasnice stricate, spre deosebire de vest-europeni, care au o educatie clara in acest sens.

Adevarul: La gunoi cu televizoarele si cu frigiderele de pe vremea bunicii!

Campania de colectare a deseurilor electrice si electronice la nivel national continua prin initiativa a doua asociatii, Recolamp si Rorec.

Deseurile electrice si electronice (DEEE) ar putea sa aduca amenzi usturatoare Romaniei, daca pana la sfarsitul acestui an nu va fi indeplinita norma de colectare impusa de Uniunea Europeana, de patru kilograme pe cap de locuitor.

Organizatii nonoprofit, Ministerul Mediului si alte institutii ale statului au initiat deja campanii de colectare a DEE-urilor, insa tinta propusa de UE este departe de a fi atinsa.

Hotararea Guvernamentala nr. 448/2005, cat si teama de infringement ii imping insa de la spate pe cei responsabili sa-i convinga pe romani sa-si scoata in strada vechiturile. „Ziua Verde" este o campanie la nivel national, care se inscrie pe aceeasi linie, si a fost lansata ieri in Capitala.

Actiunea este initiata si organizata de doua asociatii specializate in gestionarea deseurilor, Recolamp si Rorec, si sustinuta, deocamdata, de doi retaileri, Practiker si Real. Campania se va derula in sase orase din tara, pana in luna septembrie, si isi propune sa-i convinga pe consumatorii casnici de importanta reciclarii deseurilor provenite din echipamentele electrice si electronice.

DEEE-urile, reciclate in strainatate

Patru „omuleti verzi" sunt mascotele acestui eveniment, iar datoria lor este sa atraga atentia romanilor, prin dans si voie buna, asupra tuturor actiunilor care vor promova campania verde a Rorec si Recolamp.

Raul Pop, directorul general al Recolamp, a spus ca in lanturile de retail va fi amenajat un „Colt verde" in care pot fi aduse DEEE-urile, inclusiv becuri economice si tuburi fluorescente. „Dorim ca toti retailerii din tara sa se alature acestei campanii si ne-am propus sa infiintam peste 400 de centre nationale de colectare", a spus Pop.

Ana Maria Nistorescu, de la Agentia Regionala de Mediu, a spus ca initiativa celor doua asociatii este sustinuta si de autoritatile responsabile, iar astfel de campanii sunt in beneficiul consumatorilor casnici, dar si al celor industriali.

DEEE-rile, colectate selectiv, vor lua drumul uneia dintre cele cinci fabrici de tratare a deseurilor din Romania, iar componentele rezultate in urma operatiilor de tratare vor ajunge in fabrici de reciclare din UE.

spot_img

Ultimele știri