Ziua de Iasi: Un nor toxic sufoca orasul

In municipiul Iasi, aerul devine irespirabil. Acest lucru se simte mai puternic acum, cand municipiul a devenit un puternic centru de tranzit, numarul masinilor care circula pe strazi crescand din cauza celor care au venit la studii. Pe langa blocarea traficului, un alt efect devastator este imbolnavirea populatiei, in special a copiilor si batranilor, din cauza emisiilor de noxe ale celor circa 100.000 de autovehicule care circula in fiecare zi pe strazile municipiului. Un vacarm toxic care incepe sa semene cu o oala unde 100.000 de poluatori incearca se miste cat mai rapid pe un teren de numai 10.000 hectare, suprafata municipiului Iasi, unde strazile au o lungime de numai 502 kilometri. Iata ce arunca sfidator in aer cele 100.000 de autovehicule: peste 6 tone de plumb, 1.881 tone de bioxid de sulf, 6.859 tone de pulberi toxice in suspensie si mii de tone bioxid de carbon. Nu lipsesc insa din aerul respirat benzenul, toluenul, etil benzenul, mercurul si cadmiul etc. Masuratorile au aratat ca la nivelul judetului Iasi, cantitatea totala de poluanti atmosferici este 16.118 tone, din care cea mai mare a fost constatata in urma masuratorilor facute in municipiu. "In cateva zone ale orasului, in anumite intervale de timp, precum orele de varf, se inregistreaza depasiri ale cantitatilor de poluanti, in principal la pulberile in suspensie. Chiar daca unele intersectii sunt aglomerate constant, precum cea din Podu Ros sau din Fundatie, majoritatea masinilor sunt performante si nu elimina atat de multe noxe. In zona Garii sau in Podul de Piatra trec cele mai multe masini mari, de mare tonaj, care nu au filtre performante si care elimina si mai multe noxe", a declarat Danut Pirchiu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi.

O alta constatare dramatica a specialistilor este faptul ca masinile vechi emit o cantitate foarte mare de plumb, un metal foarte periculos pentru sanatate. Statisticile arata ca un automobil vechi elimina pe teava de esapament un kilogram de plumb anual. Aceasta substanta este deosebit de nociva, poate genera intoxicatii cu plumb si distruge calciul din oase. "Plumbul este extrem de toxic. Expunerea pe o perioada indelungata la vaporii si gazele emanate poate provoca intoxicatii cronice", a sustinut Tudor Ciuhodaru, medic toxicolog in cadrul Spitalului de Urgente "Sf. Ioan" Iasi.

Medicii sunt ingrijorati

Specialistii de la Agentia de Protectie a Mediului au inceput sa constate depasiri ale limitelor maxime admise in urma masuratorii noxelor, iar medicii devin din ce in ce mai ingrijorati de numarul mare de cazuri de boli dobandite din cauza poluarii. "Efectele poluarii sunt extreme, in functie de expunerea in timp si de cantitatea de toxine inhalate. Cele mai frecvente cazuri sunt cele de pe urma pulberilor: scade imunitatea sau rezistenta la nivel pulmonar. De asemenea, poluarea scade transmisia de oxigen spre creier, ceea ce poate duce la tulburari de crestere a organismului si cresterea problemelor cardiovasculare. Anual, inregistram mii de cazuri de intoxicatii acute din cauza poluarii aerului. Numarul imbolnavirilor se mentine ridicat si in crestere", a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Lipsa spatiilor verzi

O alta cauza a cresterii poluarii este diminuarea spatiilor verzi, care sunt supuse continuu unui adevarat macel, prin amplasarea pe suprafata acestora a mii de garaje, tarabe pentru comertul stradal, terase sau restaurante, masini parcate haotic. Mai nou, pe suprafete intinse de spatii verzi s-au construit centre comerciale, hoteluri, sedii de companii sau birouri, vile. In municipiul Iasi sunt 17 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, fata de 50 mp pentru fiecare cetatean, cat prevede Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cea mai mare suprafata verde din municipiu este reprezentata de Gradina Botanica.

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Iasi

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri