Ziua de Cluj: Primele cladiri “verzi” de Cluj

Viitoarele mari cartiere ale Clujului, mai multe ansambluri rezidentiale, noile hoteluri vor avea un consum redus de energie. Specialistii in domeniu au dezbatut ieri, la manifestarea “Green Building”, ce a deschis Zilele Arhitecturii, subiecte precum eficienta energetica a cladirilor, utilizarea unor resurse regenerabile, reducerea consumului si a poluarii.

Steven Borncamp, reprezentant al Romania Green Building Council (RGBC), a mentionat ca marile corporatii tin la eficienta energetica si la reducerea impactului negativ asupra mediului. “Marriott (membru al RGBC – n. red.) are ca politica a companiei construirea de hoteluri “verzi” sau renovarea in aceasta idee. Si alte lanturi internationale vor face asta”, a subliniat Borncamp.

David Clark, partener Cundall, companie de consultanta axata pe proiecte de cladiri eficiente energetic, a amintit ca solutiile pentru astfel de imobile pot fi dintre cele mai simple. “Este importanta orientarea cladirilor pentru o iluminare optima, nu toate fatadele trebuie sa fie la fel. in interior vrei lumina deasupra birourilor, nu pe holuri. Un sistem de control care sa opreasca anumite functii si consumul de energie, atunci cand nu ai nevoie de asta, e foarte eficient”, a exemplificat Clark.

Cundall a acordat consultanta pentru proiectul din Deal Lomb, potrivit reprezentantilor dezvoltatorului Impact, care ar urma sa adopte solutii de cogenerare sau trigenerare, biomasa, energii alternative si ecologice.

“Am urmarit amplasarea constructiilor in formule ideal orientate catre punctele cardinale. Astfel, se realizeaza deja, la nivelul locuintelor, o insorire optima, ce reprezinta o sursa principala de energie. Caracterul solului este favorabil pentru folosirea pompelor de caldura”, au spus reprezentantii societatii Cartierului Tineretului, unde proiectantii au prevazut, pentru locuintele individuale, folosirea sistemelor alternative helio si geo.

“Sa transformam casa din consumator de energie in producator si conservator e ceva exceptional”, a subliniat arhitectul Horatiu Racasan. Combinatia intre resurse naturale si echipamentele performante ar fi o solutie pentru cresterea eficientiei energetice a noilor cladiri, sustine Racasan.

“Am gandit pentru proiectul la care am lucrat in Grigorescu (Amfiteatru – n. red.) folosirea de materiale naturale. Am mai schimbat unele lucruri, daca sa folosim panouri solare sau fotovoltaice, solutii pentru curent electric sau incalzire”, a mentionat arhitectul.

Spatiul verde de la nivelul solului din acest ansamblu va fi suplimentat prin alte spatii ce beneficiaza de vegetatie (acoperisuri inierbate).

“Incalzirea cu pompe de caldura se pare ca e prea scumpa, mai ales in actualul context financiar, dar am vrea sa avem panouri solare pentru apa calda menajera. E clar ca solutia este eficienta economic, dar urmeaza sa facem niste calcule mai exacte si sa avem alte discutii cu specialistii”, a spus Calin Visan, unul dintre investitori pentru proiectul din Grigorescu. Conferinta “Green Building” a avut loc la debutul Zilelor Arhitecturii, eveniment pregatit de studentii clujeni.

O reabilitare verde, 60.000 de euro

Reabilitarea termica a unui spatiu de locuit (o casa de caramida), mansardarea si transformarea in pensiune turistica a presupus o investitie de peste 60.000 de euro, investitia avand o perioada de recuperare de 13-14 ani. Proiectul a fost prezentat de arhitecta Mihaela Harmanescu.

spot_img

Ultimele știri