Ziua de Cluj: Clujul si-a facut temele la “deseuri” si asteapta OK-ul de la Bucuresti

Pana in 16 august, consultantul Ministerului Mediului (consortiul Romair Consulting – Kocks Consult Gmbh – Enviroplan SA – Epem SA) are obligatia de a preda studiul de fezabilitate privind realizarea centrului regional de deseuri in Cluj. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Bica, spune ca administratia clujeana a facut toti pasii necesari pentru realizarea acestei investitii si ca acum totul depinde de Ministerul Mediului.

Centrul regional de deseuri ar urma sa fie finantat din fonduri ISPA, prin intermediul Ministerului Mediului. “Investitia a fost evaluata la peste 42 de milioane de euro, iar Consiliul Judetean a facut tot ceea ce era necesar pentru derularea acestui proiect. Practic, noi ne-am terminat treaba, acum asteptam ca Ministerul Mediului sa se pronunte”, a afirmat Bica. Pana in 16 august, consortiul Romair Consulting – Kocks Consult Gmbh – Enviroplan SA – Epem SA, angajat de Ministerul Mediului ca si consultant in procesul de implementare a programului de gestionare a deseurilor in mai multe judete, are sarcina de a finaliza studiul de fezabilitate pentru investitia de la Cluj.

“Dupa ce studiul va ajunge la Ministerul Mediului, va fi promovat mai departe pentru aprobarea finantarii”, a explicat Bica. Tot el a aratat ca, in afara terenului in suprafata de 11 hectare, pus la dispozitie de administratia din comuna Feleacu, in proiect au mai fost incluse alte 20 de hectare. “intreg proiectul este prevazut pentru 37 de ani. Ca atare, celulele ecologice de stocare a deseurilor se vor extinde de la an la an. Pentru inceput, am primit de la comuna Feleacu 11 hectare, iar acum am mai obtinut in zona alaturata alte 20 de hectare pentru a ne putea extinde cand va fi cazul”, a spus Bica.

Investitia va cuprinde, pe langa centrul de depozitare, si o rampa de sortare care va deservi strict municipiul Cluj-Napoca. De asemenea, alte trei rampe de sortare vor fi amplasate in Huedin, Campia Turzii si Gherla, urmand se deserveasca si zonele adiacente. Consiliul Judetean are obligatia sa inchida, din vara anului 2010, actuala groapa de gunoi de la Pata Rat (foto). Acesta este si motivul pentru care reprezentantii administratiei judetene spera ca investitia in noul centru de depozitare va demara inca din acest an.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri