Ziua de Cluj: 70% dintre clujeni sunt poluati fonic

Conform hartii de zgomot, majoritatea locuitorilor din municipiu sunt supusi poluarii fonice. Sursa principala a acestui fenomen o constituie traficul rutier excesiv.

Reprezentantii municipalitatii nu au platit inca, in totalitate, harta de zgomot a municipiului. Oficiali ai Directiei Tehnice sustin ca societatea Enviroconsult mai are de asteptat pana cand Ministerul Mediului va aviza respectiva harta. Pana atunci, la capitolul zgomot, lucrurile stau la fel: poluare fonica in zona liniilor de tramvai, la aeroport si pe o serie de artere intens circulate din oras.

„Am primit masina dotata pentru masurarea zgomotului in oras, dar si harta de zgomot a aeroportului si pe cea a orasului corelata cu traseul mijloacelor de transport in comun. La prima vedere, putem spune ca pe traseul RATUC poluarea fonica este medie. Testele pe care le-am efectuat ne-au dat valori de 55, 58, chiar 60 de decibeli. in zona aeroportului inca n-am facut teste”, au explicat reprezentantii Directiei Tehnice a Primariei. Acestia au declarat ca, deocamdata, documentatia este la minister.

„Harta a primit avizul Comisiei Regionale pentru Zgomot si a fost trimisa la Bucuresti, la Ministerul Mediului. Abia dupa ce primim OK-ul, platim firmei restul de 20% din contract si ne apucam de planul de masuri contra zgomotului din oras”, au precizat specialistii Primariei Cluj.

Dupa ce ministerul va da drumul documentatiei, spun aceleasi surse, un angajat al Directiei Tehnice va fi specializat de catre societatea Enviroconsult, care a castigat licitatia din 2006, in problemele de zgomot ale orasului. Pana in prezent, reprezentantii Enviroconsult au primit de la municipalitate – din valoarea totala a contractului de peste 993.000 de lei – aproximativ 764.000 de lei.

„Pana cand va veni raspunsul, numai bine vom putea sa inmatriculam si noi masina pentru zgomot, care acum este in garajul nostru, si sa ne apucam de treaba”, au adaugat reprezentantii Directiei Tehnice.

Conform legislatiei in vigoare, zgomotul general admis in orase nu trebuie sa depaseasca 35-40 de decibeli. Ceea ce trece peste 80 de decibeli este considerata poluare fonica periculoasa pentru sanatatea populatiei. Astfel, harta de zgomot pune pe tapet, prin intermediul unui soft si al tehnologiei, nivelul decibelilor in fiecare zona a orasului. in plus, documentul obliga autoritatile locale sa ia masuri de protejare a populatiei (planul cu aceste masuri trebuie finalizat pana in 18 iulie 2008 – n. red.).

in Cluj-Napoca, potrivit hartii, aproximativ 70% dintre locuitori sunt supusi poluarii fonice, principala sursa de poluare fiind traficul excesiv. Primaria este obligata ca in zonele foarte poluate fonic sa redirectioneze traficul, sa stabileasca sensuri unice, restrictii de viteza sau sa interzica circulatia unor anumite tipuri de autovehicule in intervale orare de varf sau pe anumite artere, fie sa monteze panouri fono-absorbante pe sosele pentru locuinte.

„Harta de zgomot este foarte utila. Joaca un rol important la eliberarea unor avize si autorizatii pentru diferite proiecte de dezvoltare ale Clujului. Spre exemplu, daca intr-o zona foarte poluata fonic se intentioneaza construirea unui cartier, trebuie analizat, pe baza hartii, daca aceasta mai suporta un zgomot suplimentar”, a explicat comisarul de mediu Stanislav Costa.

Conform specialistilor, sunetele foarte puternice, intre 80 si 120 de decibeli, pot produce migrene, scaderi in greutate, greata, surditate, pierderea echilibrului, nervozitate, tahicardie, tulburari ale somnului, teama sau nevroze.

Zgomotul dauneaza grav sanatatii

Conform specialistilor, sunetele foarte puternice, intre 80 si 120 de decibeli, pot produce migrene, scaderi in greutate, greata, surditate, pierderea echilibrului, nervozitate, tahicardie, tulburari ale somnului, teama sau nevroze.

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Cluj

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri