Ziarul financiar: Consumul istoric de gaze duce la facturi suplimentare de 30 mil. $ în cinci zile de ger. În centrul vechi se închiriază tunuri de căldură

Temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile au generat un consum de gaze record la nivelul României, în fiecare zi cantitățile importate pentru a face față cererii fiind din ce în ce mai mari.

Astfel, dacă la mijlocul lunii ianuarie la nivelul țării se consumau zilnic 57,5 milioane de metri cubi, ieri consumul a ajuns la 70 de milioane de metri cubi, cu peste 20% mai mare, cantitățile suplimentare fiind aduse fie din Rusia, fie din Europa de Vest prin intermediul conductei Arad-Szeged.

Astfel, de la începutul acestei săptămâni și până pe 3 februarie când expiră avertizarea de cod portocaliu de ger, când temperaturile pot varia între

7 și -17 grade în anumite regiuni, costurile suplimentare cu gazele de import s-ar putea ridica la circa 30 de milioane de dolari, adică 6 milioane de dolari în plus pentru fiecare zi de ger năprasnic din perioada 30 ianuarie – 3 februarie. Deși Ministerul Economiei, instituție care coordonează jucători-cheie din piața gazelor cum sunt Romgaz și Transgaz, dă asigurări că deocamdată nu sunt probleme pentru consumatori, în centrul Bucureștiului câteva cafenele nu au mai avut altceva de făcut decât să închirieze tunuri de căldură pentru a nu-și pierde clienții.

Probleme cu presiunea

"De când a venit gerul nu avem presiune. Am închiriat tunuri cu căldură. Noi avem două cafenele și pentru ambele am luat această măsură", spune managerul cafenelei Arcade Cafe Nicolae Marin.

Şi alte localuri din centrul vechi spun că se confruntă cu probleme, dar nu la fel de mari. "Presiunea este un pic mai scăzută, dar noi folosim gazele numai pentru gătit, nu și pentru încălzirea localului. Pentru cele mai multe preparate folosim grătarul, pentru cuptorul de pâine avem însă nevoie de gaze", spun reprezentanții restaurantului cu specific turcesc Divan.

Situația nu este însă generalizată la nivelul centrului vechi din București, alte cafenele sau restaurante spunând că nu au nicio problemă în alimentarea cu gaze naturale. "Avem consumul istoric de gaze naturale, atât la nivelul țării, cât și la nivelul Bucureștiului. Presiunea a scăzut în rețea, dar deocamdată nu sunt premisele pentru declanșarea situației de urgență. În perioada următoare nu există probleme pentru populație sau pentru alte categorii de consumatori", a declarat Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Citeste mai mult pe zf.ro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri