Agerpres: Ordonanța de urgență privind suspendarea taxei de poluare pentru autovehiculele înmatriculate înainte de 2007, publicată în MO

Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru suspendarea taxei de poluare pentru autovehiculele înmatriculate în România înainte de anul 2007 a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial.

 

"Această măsură este necesară pentru a simplifica procedura aplicării taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și totodată pentru clarificarea litigiilor juridice născute ca urmare a aplicării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.50/2008, pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule", se arată în Ordonanța publicată în MO.

Suspendarea aplicării unor prevederi referitoare la Legea nr. 9/2012 privind taxa de poluare are drept scop "reevaluarea impactului" pe care măsurile cuprinse în respectivul act normativ le au în plan economic și social. Ordonanța pentru suspendarea taxei de poluare pentru autovehiculele înmatriculate înainte de 2007 a fost aprobată în ședința de luni a Executivului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului și Pădurilor (MMP), suspendarea este valabilă până pe 31 decembrie 2012, inclusiv. Contribuabilii care au achitat deja taxa pentru mașinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007 pot solicita restituirea acesteia, la organul fiscal competent, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, se precizează în comunicatul MMP. "Celor care au plătit această taxă, în perioada 13 ianuarie și data la care intră în vigoare această ordonanță, li se vor restitui banii, la cerere. (…) Cum apare în Monitorul Oficial, imediat intră în vigoare această ordonanță", a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la finalul ședinței de luni a Executivului.

Celelalte prevederi ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rămân în vigoare. Astfel, se menține reducerea taxei de poluare cu până la 25% și posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferența de taxă plătită. Taxa se calculează pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 și norma de poluare, luând în considerare și deprecierea autoturismului.

Potrivit ordonanței de urgență, supusă dezbaterii publice săptămâna trecută pe site-ul Ministerului Mediului, suspendarea pentru un an a plății taxei de poluare pentru mașinile înmatriculate înainte de 2007 va aduce pierderi de 336 milioane de lei în bugetul Fondului pentru Mediu.

Citeste mai mult pe agerpres.ro

spot_img

Ultimele știri