WWF: Semnează petiția pentru protejarea Amazonului

Organizația mondială WWF a inițiat o petiție prin care le cere, cu ajutorul semnatarilor, celor nouă țări pe care se întinde pădurea Amazoniană să protejeze acest teritoriu unic, sursa a 20% din oxigenul Pământului.

WWF îi invită pe toți cei care vor să contribuie la salvarea pădurii amazoniene, dar nu știu cum s-o facă, să semneze o petiție prin care să ceară protejarea acestor păduri. Scrisoarea este adresată celor opt țări pe care se întinde pădurea: Brazilia, Bolivia, Columbia, Peru, Ecuador, Venezuela, Guyana, Suriname și Guiana Franceză.

Prin această petiție, semnatarii le cer celor nouă țări, printre altele, să declare urgență de mediu și socială în Amazon, să ia toate măsurile – inclusiv să accepte ajutor internațional – pentru a opri incendiile, să ia măsuri pentru restaurarea ecosistemelor naturale care au fost distruse, să crească eforturile pentru a opri defrișările, să promoveze agricultura sustenabilă, să asigure o bună protejare a teritoriilor indigene și a zonelor protejate. În doar câteva zile s-au strâns 46.668 de semnături, din targetul de 50.000.

A doua măsură pe care o pot lua cei care vor să se implice în protejarea Amazonului este să rămână informați, mai transmite WWF. Pe lângă incendii, una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate din lume se mai confruntă și cu despăduriri din cauza creșterii suprafețelor pentru agricultură și pentru creșterea animalelor, cu creșterea concesiunii terenurilor pentru minerit și cu construcția barajelor hidroenergetice.

Un alt sfat de la WWF este ca oamenii să își schimbe obiceiurile: să mănânce mai rar carne și să aleagă produse confecționate manual și ștanțate cu simbolul FSC, care garantează că lemnul a fost crescut sustenabil și tăiat în mod legal.

Desigur, spun cei de la organizație, cu toții ne putem folosi de puterea socială pentru a transmite mesajele mai departe în social media și printre prieteni.

„Cu cât avem mai multe voci, cu atât mai tare se va auzi solicitarea noastră pentru acțiune imediată”.

În Amazonia se găseşte 20% din apa dulce lichidă a planetei, 34% din pădurile primare şi 30-50% din fauna şi flora lumii. Acest plămân verde se află în nouă dintre cele 12 ţări din America de Sud, în principal în Brazilia (67%), Bolivia (11%) şi Peru (13%).

Incendiile din Amazonia sunt provocate în special de defrişări prin ardere, utilizate pentru a transforma zone împădurite în zone agricole şi de creştere a animalelor, sau pentru a curăţa zone deja defrişate, de obicei în timpul sezonului uscat care se încheie peste două luni. Fizzslots

În America de Sud, Brazilia este ţara cea mai afectată de incendiile de pădure în 2019, urmată de Venezuela (26.453) şi de Bolivia (16.101).

spot_img

Ultimele știri