ViitorPlus si GDF SUEZ Energy Romania, ultimele concluzii la proiectul „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!”

ViitorPlus, asociația pentru dezvoltare durabila, impreuna cu GDF SUEZ Energy Romania incheie proiectul-pilot „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!”, menit sa sensibilizeze romanii sa se implice activ in protejarea naturii.

Proiectul „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!”, lansat oficial pe 11 mai in București, a urmarit sa vina cu solutii privind doua probleme stringente ale comunitaților locale din Romania: colectarea selectiva a deseurilor si curațenia zonelor de agrement.

Axele principale de actiune ale proiectului au fost educarea, informarea si sensibilizarea locuitorilor din zona Valea Teleajenului si a turistilor privind necesitatea colectarii deseurilor in spațiile special amenajate in vederea reciclarii si pastrarii curațeniei.

In perioada iunie-septembrie 2011 s-a derulat ultima etapa a proiectului „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!”, componenta de monitorizare, ce a presupus vizite periodice ale reprezentantilor ViitorPlus in zona, dar și vizite ale eco-ambasadorilor- 50 de copii si profesori din Maneciu, care si-au notat observațiile constiincios dar si cu creativitate. 5 dintre cei mai activi si mai interesați eco-ambasadori au fost premiați de ViitorPlus in prima zi de școala pentru activitatea desfașurata de-a lungul verii, activitate consemnata in notitele din jurnalele lor de vacanța.

Cu ajutorul containerelor instalate in cadrul proiectului in zonele de agrement pe traseul Maneciu-Cheia, zone vizitate de peste 100.000 de turisti in fiecare vara, au fost colectați peste 100 de metri cubi de deseuri menajere in perioada iunie – septembrie, care altfel ar fi ramas pe spațiile verzi. Totusi, turistii au folosit incorect containerele de colectare selectiva, amestecand deseurile menajere cu cele reciclabile. Soluția identificata de ViitorPlus impreuna cu autoritațile locale si care urmeaza sa fie pusa in practica de anul viitor o reprezinta instalarea de pubele pentru deseuri menajere, ce urmeaza a fi amplasate in apropierea containerelor destinate deșeurilor reciclabile. Aceasta solutie va spori sansele unei colectari selective corecte.

„Ne-am fi dorit foarte mult ca turistii, carora le-am oferit informatii referitoare la colectarea selectiva timp de mai multe saptamani in lunile mai si iunie, sa utilizeze corect containerele de colectare selectiva”, afirma Teodora Palarie, Vicepreședinte al ViitorPlus.

„Totuși,ca urmare a proiectului-pilot, am realizat care sunt soluțiile pentru viitor si vom urmari sa le implementam. Suntem insa foarte fericiti ca zilele de informare, educare și instruire ale celor aproximativ 1.000 de copii din Maneciu au dat roade. Eco-ambasadorii recrutati la sesiunile educaționale și-au petrecut vara aplicand conștiincios ceea ce noi i-am invatat, observandu-și concetatenii dar și turiștii, vorbind cu aceștia pentru a le explica beneficiile colectarii selective a deșeurilor și ale reciclarii. Pentru eforturile lor, 5 dintre cei mai activi eco-ambasadori au fost premiați cu cate o bicicleta pentru a fi eco si pe viitor.”

Harta Reciclarii, in format on-line si tiparit, a fost prezentata pe timpul verii la o serie de evenimente urbane cu peste 40.000 de participanți: evenimente stradale, festivaluri de muzica, targuri, sesiuni educționale cu adulți, angajați ai unor companii multinaționale.

De asemenea, ViitorPlus planifica sa extinda numarul oraselor pentru care Harta Reciclarii va fi disponibila pana la sfarsitul anului, fiind deja in lucru versiunile pentru Brasov, Calarasi si Zalau.
 

spot_img

Ultimele știri