In plina criza economica, pe care nu s-au sfiit sa o invoce foarte des in ultimele luni, reprezentantii ArcelorMittal Galati au inaugurat ieri, 13 mai, in prezenta unor reprezentanti ai Guvernului, instalatia de desprafuire secundara de la Otelaria 1. Pusa in functiune in urma cu cinci luni, noua instalatie, pentru construirea careia s-au cheltuit aproape 20 de milioane de dolari, reduce emisiile de praf de la Otelaria 1 cu 85 la suta, dupa cum au declarat ieri reprezentantii companiei.
"Cu noul echipament, emisiile sunt la un nivel mai scazut de 8 mg/Nm3, sub normele Uniunii Europene. In urma acestei investitii, emisiile de praf produse de Otelaria nr. 1 se vor reduce cu aproximativ 95 la suta. De asemenea, nivelul de zgomot la un metru fata de izolatia fonica a ventilatoarelor nu va fi mai mare de 85 de decibeli", a declarat Christian Dessiaume, directorul de operatiuni al ArcelorMittal Galati.
La eveniment au participat si ministrul Mediului si presedintele AVAS, care n-au facut economie de laude atunci cand au fost invitati sa vorbeasca despre noua investitie. Din declaratiile ministrului Mediului am aflat ca investitia inaugurata ieri – si finalizata in urma cu cinci luni! – este una dintre masurile (masura 4 din anexa 4 a autorizatiei integrate de mediu) pe care patronul s-a angajat sa le realizeze, in momentul in care a cumparat Sidex-ul.
Prezent la eveniment, prefectul Galatiului, Claudiu Brinzan, a declarat ca investitia de mediu este o dovada ca platforma siderurgica de la Galati nu se va inchide, observatie urmarita cu satisfactie de directorul general Augustine Kochuparampil.
Dupa un tur la noua instalatie si la Otelaria nr. 1 – la care a participat si episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun – ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a apreciat investitia in conditiile in care, la nivel national, sunt unitati poluatoare care, din cauza crizei, au inregistrat intarzieri in programul de investitii de mediu. Ministrul Mediului a precizat ca deocamdata nu se poate vorbi de masura inchiderii unor astfel de unitati si ca se vor cauta solutii pentru depasirea situatiei.
Referindu-se la controlul Garzii de Mediu, incheiat saptamana trecuta, Nemirschi a spus ca „masurile de mediu sunt in grafic. De fapt, mai sunt trei masuri din 2008 care au fost reasezate. Am fost de acord cu schimbarea solutiei tehnice, iar la celelalte doua masuri, practic, sursa de poluare a fost inchisa temporar (Este vorba despre Uzina Cocso-Chimica, pe care administratia combinatului a anuntat ca o va inchide)”.
In ce priveste ajutorul pe care Guvernul l-ar putea acorda Combinatului, acesta este unul doar pur teoretic. Presedintele AVAS, Mihai Ursache, a declarat: „criza este o cauza obiectiva, chiar de forta majora, dar vreau sa va asigur ca nu vom acorda nicio facilitate privind contractul de privatizare. Asta inseamna ca, potrivit contractului de privatizare trebuie realizate in valoarea absoluta si din punct de vedere al destinatiei atat volumul investitional pe mediu, cat si cel tehnologic. Deci nu pot fi plimbati banii dintr-o parte in alta, insa e posibil un act aditional care sa permita inchiderea unui obiectiv si deschiderea altuia”.
In legatura cu acest lucru, Ursache a mai precizat ca, saptamana viitoare, la combinatul de la Galati se va afla o delegatie AVAS. Aceasta va intocmi un raport in baza caruia se va semna un act aditional la contractul de privatizare care ar putea stabili ca, dupa inchiderea UCC, ArcelorMittal Galati sa deschida o alta unitate.