Viata Libera, Galati: Electrocentrale va folosi mai mult gaz de furnal

Producatorul local de energie electrica si termica, Electrocentrale Galati, va folosi cantitati mai mari de gaz de furnal * Produsul, livrat de combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, este mult mai ieftin decat gazul metan *

Electrocentrale Galati va folosi mai mult gaz de furnal in procesul de producere a energiei electrice si termice, a anuntat directorul societatii, Eduard Urbanschi, dupa o prima runda de discutii cu oficialii companiei siderurgice ArcelorMittal Galati.

Acum, termocentrala functioneaza pe gaz metan si, in sezonul rece, pe pacura. Pana in iunie 2009, cand ArcelorMittal a inchis Cocseria de la Galati, Electrocentrale folosea si gaz de cocs. De atunci, insa, mai preia din combinat doar gaz de furnal. Totusi, cantitatile sunt neinsemnate, or tocmai marirea achizitiilor este scopul discutiilor dintre CET si ArcelorMittal.

„In cadrul intalnirilor care au debutat acum doua saptamani si care vor continua in perioada urmatoare urmarim sa convenim termenii unei colaborari: combinatul sa ne furnizeze gaz de furnal si unitatea noastra sa il arda”

„Asta se intampla si acum, insa cantitatea de gaz de furnal pe care combinatul ne-o livreaza nu este indestulatoare. Reprezentantii ArcelorMittal ne-au anuntat acum ca vor sa-si mareasca productia de otel, ceea ce inseamna ca ne vor putea livra cantitati mai mari de gaz de furnal”, a declarat, vineri, Eduard Urbanschi.

L-am intrebat pe directorul Electrocentrale Galati ce economii ar realiza societatea daca ar folosi in productie mai mult gaz de furnal, mai ieftin decat gazul metan.

„Deocamdata, nu am discutat pe cifre. Urmeaza sa facem, si noi, si combinatul, o analiza economica, dupa care sa putem negocia”, explicat oficialul, referindu-se la cantitati si la pret.

De-a lungul timpului, Electrocentrale a platit “in natura” gazul de furnal livrat de combinat, oferindu-i la schimb energie electrica. De data aceasta, insa, cand se discuta pe bani, termocentrala va incerca sa obtina un pret cat mai mic pentru gazul de furnal pe care il va achizitiona de la ArcelorMittal, in timp ce compania siderurgica va incerca sa obtina un pret de vanzare cat mai mare.

De noua centrala electrica nu se aude nimic

In timpul discutiilor de pana acum, nici conducerea Electrocentrale, nici administratia ArcelorMittal Galati nu a deschis subiectul infiintarii, in parteneriat, a unei noi centrale electrice in sudul Moldovei. „Subiectul noii centralei nu a fost atins inca”, a afirmat directorul CET, Eduard Urbanschi.

Despre asta a vorbit prima data, in luna mai, ministrul Economiei, Adriean Videanu. „Dorim sa investim alaturi de ArcelorMittal in productia de energie utilizand gazul de furnal care, in momentul de fata, nu face nimic altceva decat sa participe la poluarea Romaniei”.

„Studiem posibilitatea crearii unei noi capacitati de producere a energiei electrice de 400 de megawati putere instalata, utilizand gazul de furnal”, a declarat ministrul Adriean Videanu pe 8 mai, la Galati, in urma unei intalniri cu top managementul companiei siderurgice. Acum, Videanu nu mai este ministru…

Actuala centrala electrica de la noi, Electrocentrale, are o putere instalata de 535 megawati, insa 160 de megawati au fost casati.

Centrala produce si energie termica, ce ii este livrata in exclusivitate societatii edilitare Apaterm, care distribuie apa calda si caldura catre consumatorii casnici si industriali din oras.

spot_img

Ultimele știri