Veolia, criticata de Gabon

Gabonul, fosta colonie franceza, situata in vestul Africii Centrale, a amenintat Veolia Environment cu “masuri extreme”, dupa ce o canalizare principala, din capitala Liberville, s-a spart cauzand, timp de mai multe zile, importante pierderi de apa si alunecari de teren.

“Caz de forta majora”, pentru Veolia, dar “situatie inadmisibila” pentru oficialii Gabonului, scrie 20minutes.fr.

Dupa incident, grupul francez, cotat drept cel mai mare distribuitor de apa din lume, listat la bursa, s-a aratat dispus sa vanda 51% din filiala statului gabonez.

“Discutam de 1 an cu guvernul gabonez evolutia contractului. Daca statul gabonez doreste sa reia investitiile, suntem deschisi complet la aceasta varianta si chiar la rascumparea celor 51 de procente pe care le detinem”, a declarat purtatorul de cuvant al gigantului francez al apei.

In urma incidentului, capitala gaboneza a ramas 5 zile fara apa.
 

“Aceasta situatie inadmisibila reprezinta fructul lipsei de interes, din partea concesionarului, in ceea ce priveste mentinerea instalatiilor intr-o stare buna si a furnizarii, cu regularitate, a apei. Seful statului, care a denuntat in mai multe randuri aceasta stare de lucruri, reafirma ca situatia nu mai poate continua asa si anunta ca vor fi luate masuri”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Gabonului, Ali Bongo Ondimba.

Furnizarea apei, in Libreville, era deficitara si inainte de acest accident, mai multe cartiere fiind lipsite in mod frecvent de apa.

Veolia a respins insa criticile subliniind ca este vorba despre “un caz de forta majora”, deoarece incidental s-a produs pe o ruta cu frecvente alunecari de teren.

Nu este prima oara cand relatiile devin tensionate intre grupul francez si Libreville. In 2010, Veolia afirma ca statul gabonez nu-si respectase angajamentele “in ceea ce priveste investitiile” care ar fi permis evitarea spargerilor de canalizari. Si tot in 2010, in capitala gaboneza au avut loc chiar si manifestatii ale asociatiilor de consumatori nemultumiti, in fata filialei Veolia, SEEG.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri