Update: Attila Korodi are sarcini precise trasate de presedinte

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) l-a desemnat pe deputatul Attila Korodi pentru postul de ministru al Mediului, dupa ce saptama trecuta Laszlo Borbely a demisionat din functie.

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire in functie a noului ministru, in aceasta dupa-amiaza.

"Am mai fost ministru al mediului in 2007-2008 si imi face onoare aceasta propunere. Nu este o sansa, este o responsabilitate, stiu ce greu este sa administrezi acest minister si sunt multe teme care trebuie gestionate si analizate profund", a declarat Korodi, la finalul Consiliului Permanent al UDMR.

Potrivit acestuia, "au fost doi ani foarte intensi in timpul mandatului domnului Borbely, timp in care au demarat programe importante. Aceste programe trebuie continuate".

Consiliul Permanent al UDMR s-a intrunit astazi la Bucuresti, pentru a decide numele noului ministru al Mediului. Au existat trei posibile variante – Tanczos Barna, Borbely Karoly si Korodi Attila. De la bun inceput, Korodi Attila a avut cele mai multe sanse.

Misiune dificila pentru noul ministru Korodi

Proiectul Rosia Montana si exploatarea gazelor de sist sunt cele doua mari proiecte care au iscat controverse in vremea ministrului Laszlo Borbely. Misiunea transarii celor doua scandaluri, cu ample implicatii de mediu, ii revine noului ministru Korodi.
Intre anii 2007 si 2008, cat a fost la conducerea Ministerului Mediului, Attila Korodi s-a opus proiectului minier elaborat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), ajungand chiar sa fie dat in judecata de RMGC. La acea vreme, companiei canadiene i-a fost suspendata procedura de evaluare a impactului proiectului asupra mediului, dupa ce o instanta din Romania a anulat certificatul de urbanism obtinut de companie in vederea redeschiderii minei.

In perioada urmatoare, si compania petroliera Chevron, interesata de rezervele de gaz de sist ale Romaniei, trebuie sa solicite avize de mediu pentru exploatarea acestora. Avizele de mediu ar urma sa fie emise in timpul mandatului lui Attila Korodi la sefia Ministerului Mediului.

Presedintele Basescu cere avize de mediu pentru exploatarile miniere

Presedintele Traian Basescu a cerut noului ministru al Mediului, Attila Korodi, sa urgenteze procedurile de acordare a avizelor de mediu pentru exploatarea de la Rosia Montana si pentru extragerea gazelor de sist.

Motivul invocat de seful statului este, din nou, necesitatea de a crea locuri de munca. Intr-o declaratie televizata, seful statului a spus, in aceasta seara, ca "in momentul de fata Romania nu mai are resurse de a crea locuri de munca decat daca privim la reluarea activitatii in minerit, care face din nou rentabila exploatarea unor resurse naturale. Daca credeti ca e exploatabila Rosia Montana dati rapid avize, daca nu – spuneti nu investitorului. Fiecare zi ne va costa enorm".
 

In privinta gazelor de sist, presedintele Basescu a subliniat ca SUA isi asigura 20 la suta din necesarul energetic folosind aceasta resursa si a criticat, in acest context, "inversunarea" cu care anumite persoane se opun exploatarii lor in Romania. "Imi pun speranta ca avem la Mediu un ministru caruia ii place actiunea intr-o parte sau alta. Dar trebuie sa luati o decizie!", a cerut seful statului

Deputatii din Comisia Juridica propun ridicarea imunitatii parlamentare a lui Borbely

Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a decis astazi, cu sapte voturi "pentru" si trei voturi "impotriva", ridicarea imunitatii parlamentare pentru Laszlo Borbely. Votul a fost secret.

Decizia Comisiei, cu rol consultativ, va fi inaintata plenului Camerei Deputatilor, pentru votul final. Reuniunea Comisiei, pe acest subiect, s-a desfasurat in urma scrisorii primite din partea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi. Aceasta solicita ridicarea imunitatii parlamentare pentru deputatul Laszlo Borbely, in vederea inceperii urmaririi penale.

Alaturi de scrisoare, Comisia juridica a primit, de asemenea, si referatul procurorului de caz impreuna cu materialul probator din dosarul 35/P/2011 cuprinzând 5 volume (volumul I – 371 file, volumul II -504 file, volumul III – 187 file, volumul IV – 505 file, volumul V – 242 file).

Laszlo Borbely a demisionat din functia de ministru al Mediului, in urma discutiei pe care a avut-o joi, 5 aprilie, cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, dupa ce Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a sesizat Procurorul General pentru a solicita Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii necesare pentru inceperea urmaririi penale.

“In conformitate cu dispozitiile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si art. 19 din Legea 115/1999 republicata privind responsabilitatea ministeriala, precum si ale deciziilor Curtii Constitutionale nr. 665/5.07.2007 si nr. 270/10.03.2008, Directia Nationala Anticoruptie a sesizat Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a solicita Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii necesare urmarii penale fata de BORBELY LASZLO, deputat in Parlamentul Romaniei si ministru al Mediului si Padurilor, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si infractiunea de fals in declaratiile de avere, in forma continuata”, se arata in comunicatul DNA.

Borbely: "Ma consider nevinovat"

"Ma consider nevinovat. Am demisionat pentru ca asa am decis eu, asa este normal, cand ocupi o functie de demnitate publica nu trebuie sa existe nici o banuiala", a declarat astazi fostul ministru Laszlo Borbely, imediat dupa ce a fost audiat de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.

Laszlo Borbely a precizat ca asteapta sa-si vada dosarul intocmit de procurori, pentru a intelege acuzatiile care i se aduc. Fostul ministru a lasat sa se inteleaga ca nu va incerca sa-i influenteze pe colegii sai deputati, in momentul in care acestia vor vota ridicarea imunitatii sale parlamentare. "Fiecare voteaza cum ii dicteaza constiinta", a spus Laszlo Borbely.

Dosarul intocmit de procurori include probe, inclusiv interceptari telefonice, din care rezulta ca Laszlo Borbely, pe timpul cand era ministru al Mediului, ar fi ajutat o firma din Satu Mare sa obtina un contract cu Administratia Nationala Apele Romane (ANAR), subordonata Ministerului Mediului.

In schimbul acestui ajutor, patronul firmei ar fi renovat un apartament din Bucuresti, care apartine familiei Borbely. Lucrarile de renovare ar fi costat 20.000 de euro.

Referindu-se la cazul fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat ca Uniunea se va pronunta la timpul oportun.

Cosmin Zaharia

Mihai Diac

Citeste:

Update: Premierul Ungureanu a fost azi ministru al Mediului

UPDATE: Ungureanu: " Saptamana viitoare vom avea un nou ministru al Mediului"

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri