Uniunea Europeană propune standarde pentru dezvoltarea obligaţiunilor „verzi”

Comisia Europeană a adoptat marţi o serie de măsuri pentru creşte finanțarea durabilă, respectiv elaborarea unor norme pentru emiterea de obligaţiuni „verzi” pe care companiile şi statele vor fi încurajate să le respecte.

În primul rând, noua strategie privind finanțarea durabilă stabilește mai multe inițiative pentru a aborda schimbările climatice și alte provocări de mediu, sporind în același timp investițiile – și includerea  întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) – în tranziția UE către o economie durabilă.

Propunerea privind Standardul european pentru obligațiuni verzi, de asemenea adoptată marţi, va crea un „standard voluntar de înaltă calitate pentru obligațiunile care finanțează investițiile durabile”.

Totodată, Comisia a adoptat şi un act delegat privind informațiile care trebuie publicate de societățile financiare și nefinanciare cu privire la gradul de sustenabilitate al activităților lor, pe baza articolului 8 din taxonomia UE.

„Strategia de astăzi (n.r – marţi) stabilește foaia noastră de parcurs ambițioasă privind finanțarea durabilă pentru anii următori. Pentru a ne atinge obiectivele în materie de climă, avem nevoie de eforturi susținute pentru a ne asigura că mai mulți bani circulă către o economie durabilă. Sunt necesare investiții semnificative pentru a ecologiza economia și pentru a crea o societate mai favorabilă incluziunii, astfel încât toată lumea să își poată juca rolul. Trebuie să intensificăm cooperarea la nivel mondial în ceea ce privește problemele legate de climă și de mediu, deoarece UE nu poate lupta singură împotriva schimbărilor climatice – coordonarea și acțiunea la nivel mondial sunt esențiale. În plus, propunerea noastră privind standardul UE pentru obligațiuni verzi va stabili un standard de aur pe piață și răspunde nevoilor investitorilor de a avea un instrument de încredere și solid atunci când investesc în mod durabil”, a subliniat comisarul european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness.

Astfel, emitenţii – inclusiv cei din afara Uniunii Europene – ar putea să se raporteze la acest standard european, care ar permite cumpărătorilor de obligaţiuni să ”verifice uşor dacă investiţiile lor respectă cerinţe stricte” în materie de dezvoltare durabilă.

Obiectivul este de a obliga celelalte standarde existente pe piaţă să fie comparate cu standardul european, subliniază executivul comunitar, a cărei propunere va fi dezbătută de eurodeputaţi şi de statele membre.

Bruxellesul propune mai multe criterii: conformitate cu ‘taxonomia’ (clasificarea, în curs de elaborare, a activităţilor economice ce respectă mediul), transparenţă cu privire la folosirea capitalurilor şi controlul auditorilor externi înregistraţi la Autoritatea europeană a pieţelor financiare.

Planul european de relansare post-COVID în valoare de 750 de miliarde de euro va fi astfel finanţat în proporţie de 30% prin obligaţiuni ‘verzi’, a căror emitere a început deja.

În Pactul Verde European este subliniat faptul că sunt necesare investiții semnificative în toate sectoarele economice pentru a face tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic și pentru a atinge obiectivele Uniunii în materie de sustenabilitate. Potrivit UE, o mare parte din aceste fluxuri financiare va trebui să provină din sectorul privat. Eliminarea acestui decalaj de investiții înseamnă redirecționarea fluxurilor de capital privat către investiții mai durabile din punct de vedere ecologic și necesită o regândire cuprinzătoare a cadrului financiar european.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri