Unitatea 2 de la Cernavoda, oprita

Nuclearelectrica a anuntat vineri oprirea controlata a Unitatii 2 a CNE Cernavoda pentru remedierea unei defectiuni la un echipament din sistemul de alimentare cu combustibil al reactorului. Unitatea 2 va fi oprita doar pe durata weekend-ului 17- 18 septembrie 2011.

"Nu s-au inregistrat probleme legate de protectia personalului, echipamentelor si a mediului, toate sistemele de securitate functionand conform proiectului", potrivit Nuclearelectrica.

Repornirea unitatii va avea loc dupa remedierea defectiunii si efectuarea testelor, durata estimata fiind de 36 de ore.

In privinta scaderii debitelor de apa, Nuclearelectrica a anuntat joi ca situatia actuala este comparabila cu cea din anul 2003, cand in mod conservativ a fost oprita Unitatea 1 – CNE Cernavoda fara evenimente negative din punct de vedere al securitatii nucleare. Astfel, in ultima perioada, nivelul fluviului Dunarea a scazut determinand scaderea nivelului apei in bazinul de aspiratii al apei de racire necesara functionarii Unitatilor 1 si 2 de la CNE Cernavoda.

In prezent, nivelul apei din bazinul de aspiratie este de 3 mdMB fata de nivelul mediu de 4,5-5 mdMB, etalonul de masura fiind nivelul Marii Baltice.

Prognoza hidrologica realizata și transmisa de catre Institutul National de Hidrologie indica scaderea in continuare a nivelului apei Dunarii. Nuclearelectrica a anuntat ca monitorizeaza evolutia nivelului Dunarii si, in functie de valorile din bazinul de aspiratie, se poate adopta decizia de oprire a unei unitati atunci cand nivelul ajunge la 2,50 mdMB urmata de oprirea celei de-a doua unitati atunci cand nivelul ajunge la 2,35 mdMB.

"In cazul opririi uneia sau ambelor Unitati, exista totusi suficienta apa in bazinul de aspiratie incat sa se poata asigura racirea reactoarelor pentru care se utilizeaza pompe speciale cu inaltimea de aspiratie mult mai joasa, in jur de 1,4 mdMB. In prezent, CNE Cernavoda functioneaza la parametrii normali, asigurandu-se debitul de apa de racire necesar", se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica.

Foto: mediafax.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Seceta se extinde

Debitul Dunarii a scazut la Portile de Fier la 2.400 mc/s

Seceta afecteaza Romania: Reactoarele centralei nucleare de la Cernavoda ar putea fi oprite

Pretul energiei pe OPCOM, dublu fata de anul trecut, din cauza deficitului de energie din surse hidro 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri