Un stadion transformat în pădure se deschide publicului cu un mesaj pentru protecţia mediului – VIDEO

Stadionul Woerthersee cu o capacitate de 30.000 de locuri din Klagenfurt, Austria, a fost transformat într-o pădure de către artistul Klaus Littmann pentru expoziția „For ForestThe Unending Attraction of Nature” care se va desfășura până pe 27 octombrie.

Artistul vrea ca instalația sa să atragă atenția asupra crizei climatice și defrisări. Este o expoziție temporară menită să „stârnească o serie de emoții și reacții” care arată contrastul dur al arenei de stadion liniare, create de om, juxtapuse împotriva arbustilor și care ating cerul într-o varietate de nuanțe verzi.

În timp ce schimbările climatice au devenit recent o problemă politică presantă într-o mare parte a lumii, ideea expoziției nu este nouă – artistul austriac Max Peintner a creat un desen în anii ’70, care a inspira instalația lui Littmann.

Peintner s-a gândit la industrializare și la efectul său asupra naturii, a declarat Enzo Enea peisagistul italian care a plantat pădurea.

„Văd problemele din Asia, în China, cum sunt construite orașele fără multă verdeață”, a adăugat el. „Oamenii au nevoie de natură”.

Vizitatorii par să primească bine mesajul de mediu al expoziției.

„Are un efect imens să vezi o pădure în interiorul unui stadion”, a spus Lucrezia o turistă din Italia, pentru Euronews. „Suntem atât de obișnuiți să o vedem peste tot, dar odată ce dispare – așa cum dispare în Amazon – atunci dă perspectiva corectă a ceea ce înseamnă să pierzi o pădure”,

Aproape 300 de copaci între 8 și 14 metri înălțime, unii care cântăresc până la șase tone fiecare, au fost aduși de la pepinierele din jur, relatează CNN.

Întregul câmp este acoperit de o pădure mixtă caracteristică Europei Centrale, completată de 16 copaci des întâlniți în regiune, inclusiv arțari, arini, mesteacăn, fagi și pini. La fel ca pădurile care înconjoară centrele urbane ale Europei, peisajul stadionului este „modelat atât de vreme cât și de întoarcerea toamnei și decolorarea frunzelor”.

„Nu am lucrat niciodată cu ființe vii și sunt absolut conștient de faptul că acest lucru nu poate fi comparat cu lucrul cu o sculptură, o fotografie sau un tablou”, a spus Littman pentru BBC. „Lucrarea trebuie adaptată la specie și trebuie făcută cu multă atenție și respect”.

Proiectul vine cu un avertisment pentru vizitatori: „Într-o zi, s-ar putea să fim nevoiți să admirăm rămășițele naturii în spații special alocate, așa cum se întâmplă deja în cazul animalelor zoologice”. Într-o lume în continuă defrișare, experimentul evidențiază amenințările care se confruntă în prezent mediul. La începutul acestui an, ratele de defrișare în Amazon – cea mai mare pădure tropicală din lume – au atins un record de trei terenuri de fotbal pe minut – cea mai mare rată dintr-un deceniu”.

Intrarea la expoziție este gratuită publicului până la închiderea acesteia la sfârșitul lunii octombrie. Pădurea va fi replantată în spații publice din apropierea stadionului pentru a servi drept „sculptură în pădure vie”.

spot_img

Ultimele știri