Un reactor energetic alimentat cu biomasa va fi construit la Avrig

In orasul Avrig va fi construit un bioreactor alimentat cu biomasa, care va produce simultan energie electrica si gaz metan.

Proiectul a fost elaborat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE) din Bucuresti, impreuna cu Primaria din Avrig.

Noutatea acestui proiect o reprezinta utilizarea mixta a mai multor tehnici generatoare de energie din surse diferite, intr-o singura instalatie.

Bioreactorul ar putea consuma mai multe tipuri de biomasa – reziduuri provenite din industria alimentara si de la unitatile de alimentatie publica, precum si plante energetice.
Un avantaj al acestei surse de alimentare este ca energia provenita din biomasa este disponibila permanent, nefiind influentata de variatiile de temperatura zi-noapte.

Dupa fermentarea in bioreactor, produsul rezultat este bogat in nutrienti de baza si poate servi ca ingrasamant natural in agricultura.

Din fermentarea anaeroba a biomasei se va obtine gaz metan. Pe de alta parte, in sistemul bioreactorului vor fi integrate o centrala pneumatica, o turbina eoliana si un generator fotovoltaic, destinate sa produca energie electrica, precum si un termosolar care va produce energie termica.

Documentatia elaborata de ICPE ia in calcul si certificatele verzi care se pot obtine in urma producerii de energie regenerabila. Un asemenea certificat se poate vinde cu preturi intre 27 si 55 euro / MWh.

Varianta optima din punctul de vedere al costurilor de constructie este un bioreactor cu diametru interior de 150 m si un volum de cca. 1.800.000 m3.

Necesarul de biomasa al acestuia va fi de 15 milioane metri cubi anual. In aceasta varianta constructiva, instalatia ar produce 1875 milioane Nm3 de biogaz, cu un continut de 1125 milioane Nm3 metan.
Ca produs secundar s-ar obtine 5 milioane metri cubi de material fertilizant pe an.

Cantitatea de energie electrica generata este estimata la 3378 milioane kWh, iar cea de energie termica la 2955 milioane kWh.

Centrala eoliana integrata in sistem ar genera, la randul ei, 14.6 milioane kWhel.

Chinezii vor sa finanteze proiectul bioreactorului

Pentru obtinerea surselor de finantare necesare, proiectul „Energie locala” a fost prezentat de primarul orasului Avrig, Arnold Klingeis, in aceasta toamna, si in fata oamenilor de afaceri chinezi, cu prilejul vizitei unei delegatii romanesti in China.

Doua orase din China au anuntat ca pot gazdui obiective energetice similare, iar pentru facilitarea cooperarii s-au semnat declaratii de infratire cu Avrigul. Cele doua orase din China sunt Guangyuan (provincia Sichuan) si Erdos (provincia Mongolia Interioara).

Mihai Diac

Foto: www.rawenergyinc.co.uk/

Citeste si:

Senatul a aprobat noul sistem de promovare a surselor regenerabile de energie

Investitiile in bioenergie sunt mai riscante decat alte “energii verzi”

Centrala de la Govora va folosi drept combustibil salcia energetica

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri