Senatul a aprobat noul sistem de promovare a surselor regenerabile de energie

Senatul Romaniei a aprobat, ieri, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/2011 privind modificarea si completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Proiectul a fost aprobat cu 75 de voturi “pentru” si 31 de voturi “contra”.

Intrucat Senatul a fost prima camera sesizata, proiectul urmeaza a fi trimis la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

In cazul Ordonantei 88, una dintre cele mai importante prevederi este modificarea numarului de certificate verzi de care beneficiaza producatorii de energie din surse regenerabile.

In cazul exploatarii centralelor hidro cu putere de pana la 10 MW (microhidrocentrale), daca centrala este noua, se vor acorda trei certificate / MWh. Daca este utilizata o MHC retehnologizata, se vor acorda 2 certificate / MWh, iar daca MHC nu este nici noua nici retehnologizata se va acorda un singur certificat verde pentru un MWh.

Potrivit Ordonantei de Urgenta 88, producatorii de energie electrica din sursa eoliana primesc doua certificate verzi / MWh pana in anul 2017 si un certificat / MWh din anul 2018.

Investitii indirecte estimate la 5 miliarde euro

Normal
0

21

false
false
false

RO
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Guvernul a aprobat la mijlocul lunii octombrie proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Sistemul de certificate verzi este un mecanism de piata, care va incuraja investitiile in sursele regenerabile de energie in Romania. Prin urmare, va sprijini efortul Romaniei de a atinge, pana in 2020, tintele privind energia regenerabila, fara a distorsiona piata.

Unul dintre cele mai importante efecte al acestei ordonante de urgenta este ca in urmatorii ani se estimeaza investitii directe de 4-5 miliarde euro in energia regenerabila din Romania, a afirmat Dan Plaveti.

Sistemul de promovare instituit prin legea nr. 220/2008 consta in acordarea de certificate verzi producatorilor de energie electrica din surse regenerabile, care sunt vandute mai apoi catre furnizorii consumatori finali de energie electrica din Romania.

Furnizorii sunt obligati sa cumpere anual un numar de certificate verzi calculat in functie de cota stabilita de ANRE aplicata la energia electrica furnizata. Tranzactionarea certificatelor verzi se face pe o piata distincta de piata de energie electrica. Pretul minim si cel maxim al unui certificat verde sunt stabilite de lege intre 27 si 55 de euro.

Mihai Diac

Foto: www.energieeoliana.org/

Citeste:

Crestere cu 34% a numarului de certificate verzi emise in luna octombrie 2011

Certificate verzi in valoare de 58 milioane euro emise in primele noua luni

ANRE ar putea reduce numarul de certificate verzi acordate daca investitiile au fost supraestimate

Legislatia certificatelor verzi ar trebui revizuita in 2014

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri