Un nou studiu oferă speranțe: unele recife de corali se adaptează la schimbările climatice

Unele recife de corali devin mai tolerante la căldură odată cu creșterea temperaturii oceanului, oferind speranță pentru corali într-un climat în schimbare, potrivit unui studiu realizat de Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI).

După ce o serie de valuri de căldură marine au lovit zona protejată a insulelor Phoenix (PIPA) din centrul Oceanului Pacific, cercetătorii constată că impactul stresului termic asupra comunităților de corali a scăzut în timp.

În timp ce o canicula din 2002-2003 a devastat comunitățile de corali din PIPA, recifele s-au recuperat și au suferit pierderi minime în timpul unui eveniment similar din 2009-2010. Apoi, în 2015-2016, o undă de căldură masivă a pus de două ori mai mult stres de căldură pe corali, totuși pierderea a fost mult mai puțin severă decât se aștepta, potrivit cercetării publicate în Geophysical Research Letters, jurnalul AGU pentru rapoarte cu impact ridicat cu implicații imediate care acoperă toate științele Pământului și ale spațiului, citat de sciencedaily.com.

Autorii noului studiu suspectează că urmașii toleranți la căldură din coralii supraviețuitori repopulează recifele, permițând comunității să țină pasul cu mările care se încălzesc, cel puțin pentru moment.

Noul studiu ar putea ajuta managerii recifelor de corali să identifice comunitățile de corali cel mai probabil să supraviețuiască în oceanul care se încălzește, îmbunătățind rezultatele conservării și restaurării.

Este ușor să-ți pierzi încrederea că recifele de corali vor rezista, dar în PIPA, care este protejat de factorii de stres locali și unde recifele au suficient timp pentru a se recupera între valuri de căldură, populațiile de corali se descurcă mai bine decât ne așteptam”, a spus primul autor Michael Fox, om de știință ce face studii postdoctorale și ecolog al recifelor de corali de la WHOI.

La fel ca pe uscat, valurile de căldură sub apă devin din ce în ce mai frecvente și mai intense pe măsură ce lumea se încălzește, punând stres pe ecosistemele oceanelor. Temperaturile ridicate afectează recifele de corali în mod deosebit, provocând evenimente de înălbire pe scară largă, în care coralii aruncă algele simbiotice din țesuturile lor, ceea ce însă îi slăbește și mai mult. Odată cu încălzirea continuă a oceanului, recifele de corali au un viitor incert.

În noul studiu, cercetătorii au monitorizat comunitățile de corali din patru insule din PIPA, o zonă care cuprinde peste 400.000 de kilometri pătrați de recif de corali și un habitat de mare adâncime. Republica Kiribati a înființat rezervația în 2008, iar Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a desemnat PIPA drept sit al patrimoniului mondial în 2010. „Zona protejată ne oferă o ocazie rară de a studia ecosistemele de recif de corali curate și izolate , un privilegiu pentru care mulțumim oamenilor din Kiribati „, a declarat co-autorul Anne Cohen, om de știință la WHOI.

Echipa a folosit zilnic date prin satelit și înregistratoare de temperatură pentru a examina modul în care fiecare perioadă de caniculă a afectat coralii. Aceștia au exclus 11 factori de mediu care ar putea explica supraviețuirea mai mare decât se aștepta după valurile de căldură 2009-2010 și 2015-2016, cum ar fi o acoperire mai mare de nori sau o încălzire mai graduală.

După valul de căldură 2002-2003, siturile cercetate au pierdut mai mult de trei sferturi din acoperirea lor de corali. Reciful a început să-și revină când a avut loc valul de căldură 2009-2010, provocând temeri de înălbire pe scară largă, dar doi ani mai târziu, acoperirea coralilor a crescut cu mai mult de 5%. În urma „Super El Niño” din 2015-2016, care a ridicat temperaturile oceanului cu 3 grade Celsius (5,4 grade Fahrenheit), pierderea acoperirii coralilor a fost de 40% – aproximativ jumătate din pierderile din 2002, în ciuda faptului că a provocat un stres termic de două ori mai mare.

Citește și: Proiect pentru reducerea cantității de plastic din Delta Dunării

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri