Un gimnaziu de la 1900 devine scoala verde

Sediul unei unitati scolare din Transilvania, construit in anul 1900, va deveni cladire verde.

Imobilul Scolii Generale din comuna Calnic (judetul Alba), ridicat la inceputul secolului XX, este acum degradat in proportie de 75 la suta. Directorul scolii, profesorul Ioan Constantin Popa, a trimis candidatura unitatii sale pentru campania nationala “Construieste scoli verzi”, iar aceasta a fost declarata castigatoare.

Campania a fost initiata de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii.

“Potrivit unui studiu intocmit de Ministerul Educatiei, 20 la suta din populatia Romaniei merge la scoala. Scolile verzi imbunatatesc sanatatea ocupantilor, datorita utilizarii materialelor ecologice, si economisesc energia”, a explicat Cristina Siu, director in cadrul Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi. Potrivit acesteia, pe plan international se deruleaza 1250 de proiecte eco-educationale, in 49 de tari, toate avand ca scop construirea de cladiri prietenoase cu mediul pentru unitatile scolare.

In Romania, proiectul legat de scoala din Calnic urmeaza a fi analizat de specialisti si de sponsori, inclusiv prin vizitarea imobilului, dupa care va incepe activitatea de reabilitare. Se estimeaza ca noua cladire va fi inaugurata la inceputul viitorului an scolar, adica in septembrie 2013.

Localnicii vor participa la renovarea scolii

Un element esential al proiectului este cooptarea unor membri ai populatiei locale in activitatea de renovare, dupa ce acestia vor fi instruiti de specialisti. In acest mod, proiectul va avea un dublu beneficiu: comuna va dispune de o scoala noua si moderna, iar locuitorii comunei vor invata meserii noi.

Potrivit datelor preliminare de care dispun initiatorii proiectului, in cazul scolii din Calnic se va incerca mentinerea aspectului original, din anul 1900. Imobilul va fi insa dotat cu geamuri termopan si cu instalatii de ultima generatie – sanitare, termice si electrice.

Monica Rosu, marketing manager in cadrul Philips Lighting, a declarat pentru Green Report ca firma pe care o reprezinta va oferi corpuri si surse de iluminat, atat pentru interior cat si pentru exterior. Philips Lighting va mai livra sisteme de control si senzori de prezenta.

O solutie posibila este aceea a surselor de lumina cu LED, dar ea va fi implementata doar daca pretul surselor cu LED (mai scumpe decat becurile clasice) se poate amortiza in cel mult cinci ani. In caz contrar, vor fi cautate alte solutii tehnice, a explicat Monica Rosu.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Impozite reduse pentru cladirile „verzi”

Romanii privesc spre lumina viitorului

spot_img

Ultimele știri